IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Иванчева е отстранена от длъжност и на втора инстанция

Апелативният спецсъд потвърди решението на първата инстанция след 7-часово заседание

23:28 | 07.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След продължило над 7 часа съдебно заседание само днес, а и след като беше отлагано няколко пъти, в крайна сметка, очаквано, Апелативният специализиран съд отстрани от поста като кмет на столичния район "Младост" арестуваната по обвиенения в корупция Десислава Иванчева.

Решението на съда идва седмици след като на Иванчева й бе отказано да излезе на свобода и така практически тя нямаше как да изпълнява кметските си задължения, съобщава БТА.

Близо 40 минути тази вечер магистратите се обосноваваха, като потвърдиха и мотивите на първата инстанция - кметският пост предоставял широки правомощия, заемащият поста има неограничен достъп до документи в общината, а така и възможност да влияе пряко на свидетели и доказателства. 

Решението на съда е окончателно и беше мотивирано с широките правомощия на кметския пост и неограничения достъп до документи на кмета, както и възможността да се влияе върху свидетели и доказателства.

По-рано днес замесртник-кметът на район „Младост” Биляна Петрова научи, че е уволнена в съдебна зала. Заповедта за освобождаването на Петрова е от 4 юни, като е спазена процедурата, че тя е в отпуск. .След като заповедта за уволнението ѝ беше предоставена на съдебния състав, той прекрати делото по отношение на Петрова и нареди на съдебната охрана да я изведе от залата. Десислава Иванчева остро реагира на решението, заради което беше глобена с 200 лева.

От своя страна Петрова заяви, че няма да я заповедта, защото е в платен отпуск и връчването се случва в извънработно време. Тя определи случващото се като „преврат”.

Кметът на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха задържани при акция за корупция през април, заедно с бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

На първа инстанция спецсъдът ги освободи от заеманата им длъжност в общинската администраци, което те обжалваха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още