Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дончев представя в парламента план за е-правителството до края на март

Имаме пътна карта за развитие на електронното управление с ясно финансиране, дати и план, заяви вицепремиерът

Дончев представя в парламента план за е-правителството до края на март

Снимка: БТА

До края на март вицепремиерът Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията.

Депутатите приеха решение, с което вицепрмиерът Томислав Дончев се задължава до 31 март да внесе в Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление и план за въвеждането на електронните услуги в администрацията, отново в този срок, но след одобрение на този план от Министерския съвет, предава БТА.

Депутатите взеха решението след разисквания по питането от народните представители Димитър Данчев, Георги Свиленски и Кристиан Вигенин към заместник министър-председателя Томислав Дончев относно политика за изграждане на електронно управление. 

Още по темата

Имаме пътна карта за развитие на електронното управление с ясно финансиране, дати и план, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред депутатите.

Електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри, посочи той. Имаме ясен законов фундамент за електронното управление, свързан с промяната на много закони, подчерта той.

Не бива да живеем с илюзията, че електронното управление е нещо евтино. Естония дава един процент от БВП, а Швеция и Великобритания дори повече пари за него, каза вицепремиерът.

"Гишето е власт и администрацията не може да реформира сама себе си. Ние трябва да отнемем властта на този, който стои на гише. Няма как обаче да се справим с електронното управление с аналогови политици", каза Дончев.

Относно изнесени данни от народния представител Кристиян Вигенин, че използването от хората на електронната информация от българските ведомства е ниско и дори намалява, докато в ЕС тенденцията е обратната, Дончев каза, че е напълно съгласен с тези данни.

По думите му е нужно да се създаде атмосфера на доверие към електронните услуги.  

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Природозащитници отхвърлят филтрите за комини като мярка срещу мръсния въздух