IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончо Барбалов: Тези, които замърсяват повече, трябва да плащат по-високи данъци

С допълнителните приходи Столичната общината ще финансират различни инфраструктурни проекти, обясни заместник-кметът по финансите

10:29 | 28.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Промяната на данъците на някои категории моторни превозни средства дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент - да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. Това коментира заместник-кметът на София Дончо Барбалов, който отговаря за финансите на столицата.

На практика за екостандарт Евро 5, Евро 6 не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено, уточни той.

Припомняме, че вчера от Столична община обявиха, че от следващата година собствениците на стари коли в София с екостандарт под Евро 4 ще плащат повече за данъци. Освен това се планира и повишение на данъка върху възмездно придобиване на имущество. От 2,5% той ще стане 3% от стойността на сделката.

„Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Но това, което в момента се предлага, е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области - околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите“, каза Барбалов. 

За превозните средства Евро 5 и 6, които са около 180 хил. от общо над 787 хил. регистрирани в столицата коли, данъкът ще се запази без промяна.

От повишението на налога за автомобилите, които са с екостандарт под Евро 4, Столична община изчислява, че ще събере 17 млн. лв. допълнително. Те ще бъдат похарчени за градски транспорт и квартални паркове и градини. От данъка върху сделките в местната хазна ще влязат допълнително 20 млн. лв., които са предвидени за ремонти и изграждане на улици и тротоари в кварталите, уточни Барбалов.

За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите в града, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
А на старите автобуси в градския транспорт що не направите билета да е 3 лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още