IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще отпусне около 500 хил. лв. за ликвидиране на щетите във Враца

Средствата са предназначени за училища, детски градини и подмяна на електрически стълбове

13:17 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 500 хил. лева ще дадем за пораженията след урагана във Враца. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на връчването на наградите „Достойните българи“ в столицата, цитиран от Агенция „Фокус“.

Министър-председателят награди с копие на Златния ритон от Панагюрското златно съкровище трима млади програмисти от Враца.

„Искам да благодаря, че сте в България и че сте останали във Враца. Искам да благодаря и на кмета, че е създал тези условия. Днес бяхме на съвещание заради урагана, който беше във Враца, и около 500 хиляди лева ще дадем в четвъртък за пораженията, които има в училищата, по детските градини, за електрическите стълбове и т.н.“, посочи Борисов.

Investor.bg  припомня, че в събота на територията на община Враца е преминал ураганен вятър със скорост над 140 км/ч. Най-сериозни са пораженията в квартал Кулата, където има къщи с напълно разрушени покриви, компрометирани електрически стълбове, както и паднали дървета.

Кметът на Враца Калин Каменов информира, че щетите в града по предварителни оценки са на стойност около половин милион лева.

“В следващите дни жителите с най-пострадалите домове да бъдат подпомогнати", каза той, цитиран от БТА.

Каменов ще настоява това да стане колкото се може по-скоро заради прогнозите за влошаване на времето в края на седмицата. В момента тези къщи са обезопасени и покривите са покрити с найлони, така че да не се наводняват къщите.

По думите на кмета има готовност пострадали граждани да бъдат настанени в общински имоти, но засега нямало желаещи за това.

Кметът потвърди, че в момента се следят всички язовири, които са в района.

Той коментира и ситуацията с врачанската болница, която според него ще продължи да функционира, като „приказките за нейното спиране са спекулативни”.

Калин Каменов призова да не се прави политически проблем и да не се нагнетява обстановката, както и да не се призовават хората да не ходят в държавната болница.

“Осигуряват се възможности кардиологичното отделение в болницата да продължи да съществува”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още