IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните и общински болници няма да могат да се приватизират

Депутатите отхвърлиха и предложението на клиниките да се дават оборотни средства за покриване на дълговете

20:18 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавните и общински болници няма да могат да се приватизират. Това реши парламентът на първо четене на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от БСП, предава БТА.

Вносителите на промените искаха раздържавяването на болниците с над 50% държавно или общинско участие да се обвърже с националната сигурност и с новата Национална здравна карта. За обектите, включени в този списък, Народното събрание да одобрява стратегия за приватизация.

Според Даниела Дариткова от ГЕРБ предложението не е в интерес на гражданите. Тя призова опозицията да не предлага законодателство "на парче" и определи предложението като "кръпка и то нескопосана". В забранителния списък за приватизация вече са включени 71 многопрофилни болници, уточни Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

Не е важно в кой списък са общинските лечебни заведения, а каква медицинска дейност извършват, на кого и как помагат, отбеляза Хасан Адемов от ДПС. Според него всичко останало е в зависимост от конюнктурата, "да се харесаме на определени емоции, регионални или национални".

Докато не създадем действаща Национална здравна карта, не трябва да позволяваме нито едно лечебно заведение да бъде приватизирано, каза Георги Гьоков от БСП.

Общинските болници касаят над 2 млн. граждани на страната, заяви Георги Михайлов от БСП. Факт е, че върви скрита приватизация на общинските болници, посочи той.

Мнозинството в парламента отхвърли и внесените за гласуване нови текстове в Закона за здравното осигуряване. Предложението беше на болниците да се дадат оборотни средства за покриване на дълговете. Предлагаше се да бъдат осигурени оборотни средства на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, с които да се посрещнат дължимите разплащания в оперативен порядък.

Идеята на левицата беше с предоставяния на лечебните заведения авансово финансов ресурс да могат да посрещнат условно постоянните разходи през календарния месец и да гарантират достъпна и своевременна медицинска помощ на пациентите. Така без да плащат излишни лихви към доставчиците лечебните заведения, ще могат да работят спокойно, посочи Валентина Найденова, вносител на текстовете.

Колегата й съвносител Георги Йорданов посочи, че общинските болници са притеснени, че сега НЗОК, за разлика от други години, не спазва определената дата за изплащане парите на болниците. В същото време енерго- и ВиК дружествата искат сметките да се плащат навреме и, ако не стане, се начисляват лихви, обясни логиката на предложението той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още