Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК одобри българската схема за подкрепа на МСП за 88 млн. евро

Очаква се около 17 300 микро- и малки предприятия да се възползват от тази подкрепа, всяка една фирма ще получи между 3000 и 10 000 лв.

ЕК одобри българската схема за подкрепа на МСП за 88 млн. евро

Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

Европейската комисия одобри схема на стойност 88 млн. евро (около 173 млн. лева) за подпомагане на българските микропредприятия и малки предприятия в контекста на пандемията от коронавируса. Схемата е одобрена според действието на Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

За схемата в началото на месеца обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„В момента се работи по още една мярка за около 170 млн. лв. – отново за безвъзмездно финансиране. Тя ще е фокусирана върху средните предприятия. Но там трябва да бъдем много по-целенасочени, защото няма как да си позволим да дадем на всички. Ще се подпомагат фирмите, които имат потенциал. Не е справедливо да се подкрепят такива без потенциал, защото това се прави с парите на данъкоплатците”, каза тогава преед Нова Телевизия вицепремиерът Дончев.

Мерките за подпомагане в рамките на схемата ще бъдат съфинансирани до голяма степен от Европейския фонд за регионално развитие (75 млн. евро).

Още по темата

Подкрепата ще бъде под формата на безвъзмездни средства, а целта на схемата е да отговори на нуждите от ликвидност на микропредприятията и малките предприятия, включително и на самостоятелно заетите лица, и да им помогне да продължат своята дейност по време на пандемията и след това.

Схемата ще бъде достъпна за дружества, осъществяващи дейност в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство. Според очакванията приблизително 17 300 микро- и малки предприятия ще се възползват от тази подкрепа. Според Дончев ще се възползват 15 000 – 20 000 компании. Всяка от тях ще получи между 3000 и 10 000 лв.

Още по темата

Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията, посочени във временната рамка. Според ЕК тази мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка, в съответствие с член 107 от ДФЕС и с условията от Временната рамка.

По-рано през април ЕК одобри схема за гаранция от 255 милиона евро (500 млн. лв) за подкрепа на малките и средните дружества (МСП) в България заради епидемията от COVID-19. Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 милиона лева за съществуващи или нови заеми в подкрепа на предприятия, засегнати от избухналата епидемия.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Икономист: Процесното управление ще подобри работата на държавните структури