IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК оттегля два иска срещу България заради законодателството за авторското право

Исковете бяха свързани с прилагането на европейските правила в сферата

14:41 | 03.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че оттегля два иска срещу България, заведени в Съда на Европейския съюз (ЕС). Исковете са свързани с прилагането на европейските правила за авторското право.

През декември миналата година ЕК заведе иск срещу нашата страна заради това, че не е била уведомена за въвеждането на европейските правила в националното законодателство за съвместното управление на авторското право и сродните му права, както и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн. Срокът за въвеждане на правилата бе до 10 април 2016 година.

Преди пет месеца ЕК призова за глоба срещу България от по 19 121,60 евро на ден (до отстраняване на пропуска). Наказателните процедури бяха открити през май 2016 година. Европейските правила в посочената област целят да подобрят начина, по който се ръководят всички организации за съвместно управление чрез създаване на общи правила, прозрачност и финансова дисциплина.

В днешното съобщение се отбелязва, че след предявяването на съдебния иск нашата страна е изпълнила необходимите изисквания.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още