Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: ЕК няма да одобри нищо, ако не затворим въглищните централи

Срещата на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков с енергийните синдикати в Раднево беше политически пиар, смята Мартин Владимиров от ЦИД

гледано: 1383   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Дават се напразни надежди на работниците от комплекса “Мини-Марица-изток” и не е ясно на какви икономически бази стъпват прогнозите за продължаване на работата на ТЕЦ-овете след 2025 г. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), относно вчерашната среща на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков с енергийните синдикати в Раднево.
Още по темата

„Неизвестните все още остават. Това мероприятие имаше политически, а не експертен характер“, е мнението на Владимиров.

Той е категоричен, че при сегашните цени на въглеродните емисии никоя централа в региона не може да функционира без огромна държавна субсидия. „По наши сметки, за 2019 г. държавните субсидии за въглищния сектор са възлезли на 450 млн. евро. При новите цени на емисиите субсидиите също ще нараснат”, прогнозира Владимиров.

Двамата министри заявиха на срещата, че комплексът ще бъде запазен, но трансформиран. Това включва кандидатстване по Фонда за справедлив преход, в който има 1,3 млрд. евро за въглищните региони в България. Освен това в Плана за възстановяване и устойчиво развитие е заложено изграждането на 1000 мегавата парогазова централа.

“Нека не се заблуждаваме, Европейската комисия няма да одобри парогазовата централа, ако не затворим еквивалентна въглищна мощност. Без да включим затварянето на ТЕЦ-овете в стратегическите си документи, няма да бъде одобрени по нито една от двете програми”, категоричен е енергийният експерт.

Той акцентира на това, че парите, предвидени по двете програми, са за да трансформираме икономиката, а не да продължаваме по същия начин, както до сега.

Мартин Владимиров посочи, че обещанията за инсталация за улавяне на въглероден диоксид са безсмислени, защото в световен план няма нито един такъв комерсиален проект, който да генерира печалба.

“Финансовите средства са предвидени и за преквалифициране на работниците, които ще загубят своята работа при затваряне на мините. Ако тези пари се използват целесъобразно, работниците ще могат да бъдат наложени в други сектори”, съветва директорът на програма "Енергетика и климат" в ЦИД.

Мартин Владимиров акцентира на това, че въглищата представляват 8% от регионалния брутен вътрешен продукт. Той отбеляза, че това е сериозен дял от икономиката, но с подкрепата на Европейския съюз може да бъде компенсиран и тези работници да си намерят нова работа, която да е също толкова добре платена.

“Аз не виждам реални идеи за трансформация. Говорят се общи приказки за технологии, които са в пилотен етап и нито един от фондовете няма да даде достатъчно, за да се развитият те до такава степен, че да се компенсира затварянето на въглищните централи. И за Фонда за справедлив преход, и за Плана за възстановяване и устойчивост имаме няколко месеца, за да кандидатстваме. Без конкретика няма да получим нищо”, категоричен е енергийният експерт.

Той заяви, че не е нужно гражданите и малките бизнеси да са в постоянна зависимост от централната електропреносна мрежа. Владимиров даде пример с построяването на соларни паркове, които да осигуряват нуждите в периоди на криза, каквато имаше през август, и домакинствата и бизнесите да бъдат независими от пазара.

Експертът е на мнение, че пътят напред за енергетиката се крие в децентрализацията и декарбонизацията.

Има ли бъдеще проектът за индустриален комплекс „Марица-изток“?

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички гости на предаването "Бизнес старт" тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
1
 
18
khao до: vzhekoff
преди 1 ден
Няма профилна снимка
той просст, ти проост и за това се разбирате... само че Мази е богат каманист, а не скъсан максудски копанар като теб... понимаеш, за него е част от живота да използва полезни идиотии като теб! :)))).. продължавай да мяташ опашка, може и да ти хвърли някоя угризка!
2
 
4
 
17
vzhekoff до: Mavi Goz
преди 1 ден
Няма профилна снимка
на е просто трол, а ***.лоу.мен трол заедно с цялата х.ом.о дружина - той, пръдлеф. кахото от ц.иганския квартал на видин и т.н.
2
 
6
 
16
Mavi Goz до: zelka007
преди 1 ден
Що не отидеш да се гръмнеш некъде бре, трол неуморен!? Унгария ли точно с геотермална енергия ше се спасява бре? Да, може, даже и слънце и ветър сигурно ползват по вилите си из селата, ама имат 2 ГВт АЕЦ като Козлодуй и го разширяват с още два реактора по 1200 МВт - можеш ли да сметаш колко стават към 2030 г.? С такъв гръбнак на енергетиката мое си се забавляват с термални заебавки . . .
1
 
2
 
15
преди 1 ден
Единствената Опция за Спасение на Енергетиката ( а и цялата ни Икономика ) , е преминаване на ТЕЦ-овете към 100% изгаряне на RGB - Rapid-Growing Biomass - или Биомаса от Свръхбързорастящи Видове - като някои Бамбукови Хибриди или Кафяви Водорасли тип Гигантски Мехурчест Келп ( Macrocystis Pyrifera ) - най-бързорастящия Организъм на Земята . Тези растения са Осмото Чудо на Света , те избуяват светкавично, с невъобръзима скорост от един метър на ден , и дори още по-бързо , ако се отглеждат хипер-интензивно , в напълно автоматизирани , Вертикални Аеропонни Ферми ( с евтина Сглобяема Конструкция - Стандартно Строително Скеле ) - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Енергията за Отопление и Cyan-LED+UV Осветление на В-Фермата ще идва от Когенератор , захранван с под 10% от произведената Биомаса . Консумираните от растенията огромни количества Вода се рециклират на около 90% в процеса на сушене на Биомасата . Една такава 50м висока B-Ферма, изградена върху 1дка (32м х 32м) площ, може да произведе над 3000 Тона Бамбукова Биомаса на Ден ( ! ) , с Калоричност от 20MJ/kg и при почти Нулева Себестойност - https://nula-energia.alle.bg . Няколко десетки такива Ферми ще спрат изцяло вноса на горива . В процеса на бързия си растеж , Биомасата консумира чудовищни количества СО2 , така че емисиите на ТЕЦ-овете ще могат да бъдат изцяло насочени натам и напълно утилизирани - говорим за Абсолютна, 100% Карбонова Неутралност . Освен изгаряна в ТЕЦ-овете , Биомасата ще може да се суши и продава / Eкспортира ( цена 70/тон ) или процедира в БиоМетан и/или не-електролизен БиоВодород от него , в Биодизел (40MJ/kg) - https://biodizel.alle.bg , и негови производни - ИФО и водно-емултиран ( до 50%) ИФО-Аерозол за Газови Турбини , Прахово Гориво за Прахови Горелки (wtsab.com) и Газо-Прахови Турбини , както и в различни СО2-складиращи (CCUS) Структурни, Строителни и други Материали - Ламинати , Профили, Покрития, Биополимери , Органични Торове , Целулозни и Текстилни Влакна , и много други - една цяла нова Бамбукова Икономика с хиляди нови и високоплатени работни места - https://bamboo-economy.alle.bg .
0
 
2
 
14
vzhekoff до: khao
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Както се вижда, даже виц не можеш да разбереш - нормално е - нискоинтелигентните хора няматЕ развито, дори никакво чувство за хумор. С други думи - добре си си при мургавелките в "Нов Път".Закачай варелите, вместо да се опъваш по форуми.

Още от Икономика и политика
Стоилов: Защитата на застрашените в наказателни дела лица трябва да продължи