IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите призоваха за незабавно приемане на Истанбулската конвенция

Европейският парламент прие незаконодателна резолюция, която настоява Съветът на ЕС незабавно да приключи процеса по ратифициране

15:11 | 28.11.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските депутати призоваха държавите членки на Европейския съюз да приемат Истанбулската конвенция без отлагане в опит да се даде нов тласък на борбата срещу насилието над жени.

Европейският парламент прие незаконодателна резолюция, която настоява Съветът на ЕС незабавно да приключи процеса по ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени, станала по-известна като Истанбулската конвенция.

Текстът бе одобрен с 500 гласа „за“, срещу 91 гласа „против“ и 50 гласа „въздържал се“ в четвъртък. Документът призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали – България, Литва, Латвия, Обединеното кралство, Словакия, Унгария и Чехия – да го направят без отлагане.

В съобщение до медиите от пресслужбата на Европейската комисия посочват, че евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

Депутатите изискват от Европейската комисия да включи борбата срещу насилието, основано на пола, като приоритет в следващата Европейска стратегия за равенство между половете. Те също така призовават Комисията да представи законодателен акт за противодействие срещу всички форми на насилие, основано на пола – включително онлайн тормоз и кибернасилие – както и насилието срещу жените да бъде включено в каталога на признатите от ЕС престъпления.

Всички държави членки трябва да гарантират правилното прилагане и изпълнение на Конвенцията, като осигурят адекватно финансиране и човешки ресурси за компетентните служби, се казва още в съобщението. Предоставянето на подходящо обучение за всички специалисти, които работят с жертви на насилие (магистрати, медицински лица, полицаи и др.), също е особено важно.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото отделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на ЕС.

Истанбулската конвенция, приета от Съвета на Европа през 2011 г., влезе в сила през 2014 г. и беше подписана от ЕС през юни 2017 г. Тя е първият международен правно обвързващ инструмент по въпроса – държавите, които са я ратифицирали, трябва да спазват изчерпателни, правнообвързващи стандарти за превенция на основаното на пола насилие, защита на жертвите и наказание на извършителите.

Според допитване на Агенцията на ЕС за основаните права от 2014 г. всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след 15-годишна възраст. В същото време 55% от жените са се сблъсквали с поне една форма на сексуален тормоз (11% за били жертви на кибертормоз). Една от всеки двадесет жени е била изнасилена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Турците са я приели, ние не сме ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Защо ли вече не гласувам за тоя цирк, наречен ЕП ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
DarkStar
преди 4 години
"Една от всеки двадесет жени е била изнасилена"Т.е. французи, германци, англичани, италианци, австрийци, испанци и тн. изнасилват масово жените в техните държави?Според тази статистика - то по-зле от Конго бе! Интересно ми е да видя каква е статистиката на полицията и дали отговаря на реалността....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
*** карабини - р.язани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Аби вие пълнете Европа с *** карабини, пък после ми говорете за Истанбулската конвенция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още