IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата инспекция откри нарушения при АЕЦ "Белене"

Най-голямото нарушение по Закона за обществените поръчки е, че няма сключен договор, а единствено споразумение за изграждане

17:27 | 30.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Финансовата инспекция откри нарушения при АЕЦ "Белене"

Редица нарушения е установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при извършената проверка на всички сключвани договори, анекси и допълнения към тях по проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от доклада на директора на АДФИ Теменужка Петкова пред членовете на временната анкетна комисия за АЕЦ "Белене", предаде БТА.

Най-голямото нарушение по Закона за обществените поръчки е това, че няма сключен договор за изграждане на АЕЦ "Белене", коментира Петкова. Тя посочи, че е подписано само споразумение с цел преговорите да продължат, но според ЗОП трябва или да се сключи договор, или да се продължат преговорите с потенциален изпълнител на обществена поръчка, а не да се подписва споразумение, такова, каквото е било подписано.

В представянето на доклада на АДФИ пред временната анкетна комисия Теменужка Петкова изтъкна липсата на подписан договор и като една от посочените в писмото на германската компания RWE причини за оттегляне от проекта "Белене". Писмото е изпратено през октомври 2009 г. и в него като причини за оттеглянето на компанията като стратегически инвеститор са посочени липсата на сключен договор за строителството на АЕЦ "Белене", както и липсата на единен подход за финансиране на проекта. 

При дейностите по демонтаж и продажба на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" не е възложена обществена поръчка за избор на изпълнител, а такъв е избран от възложителя, което също е нарушение по Закона за обществените поръчки, посочи Петкова.

Според договора стойността на оборудването ще бъде редуцирана с размера на разходите по транспортирането му, застраховки и други. Към датата на подписването на рамковото споразумение обаче няма разрешение от принципала на НЕК - министерството на икономиката и енергетиката. Такова е дадено едва през декември и принципалът е одобрил на практика един вече сключен договор с предложена цена, посочи Петкова.

Проверката на АДФИ е показала, че със седем допълнения, сключени към договора, сумата е редуцирана със 77 млн. евро. Не са предоставени в НЕК от руската страна обаче оправдателни документи за намаляването на сумата, тъй че тя е дължима, каза Петкова.

Финансовата инспекция е отправила препоръка към НЕК да предяви иск към "Атомстройекспорт" за изплащане на стойността на оборудването в пълен размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
""""липсата на единен подход за финансиране на проекта. """"Ще излезе истина, че нашенски офшорки са основните спонсори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
Да помислим...1. Не бил подписан договор...- А БИЛО ЛИ Е ВЪЗМОЖНО... - НЕ... И ТАКА Е ДО ДЕН ДНЕШЕН..., ЗАЩОТО АЯР ОЩЕ НЕ Е ДАЛА СТАНОВИЩЕ...2. RWE се оттеглили...- Да след като ГЕРБ поискаха рушвет, а "причината" е изказана доста дипломатично...3. При демонтаж на оборудване имало нарушения... - Г-жо, че нали за товаЕ ИЗМИСЛЕНА ПРОКУРАТУРАТА..., НО...:- НИКОЙ НЕ СИ ГОРИ ЮРГАНА ЗАРАДИ БЪЛХА...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още