IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови облекчения и рефинансиране на кредити предлагат в защита на хотелиери

Националния борд по туризъм иска среща с премиера, за да представи предложенията си

14:23 | 15.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансови облекчения, рефинансиране на кредити, увеличаване на сумата за реклама чрез туроператорите са част от предложенията на Националния борд по туризъм /НБТ/ към правителството за спешни мерки за преодоляване на последствията върху българския туристически сектор заради фалита на туроператорската компания Thomas Cook.

С предложенията се цели да се предотвратят негативни процеси за българската икономика и да се гарантира устойчивото развитие на туризма през следващите години, посочват от НБТ.

Възможността за финансови облекчения е във връзка с обстоятелството, че при издадените фактури от хотелиерите се дължи ДДС в рамките на месеца и корпоративен данък върху суми, които няма да бъдат изплатени по независещи от тях причини. 

От организацията настояват и за възможност за рефинансиране чрез Българската банка за развитие на кредитите към частни банки, които част от собствениците няма да могат да обслужат, а това би довело до възможни фалити.

Друго предложение е за увеличаване на сумата за национална реклама до минимум 15 млн. евро годишно за всяка от следващите две години; увеличаване на сумата за реклама чрез туроператорите за организирани пакетни пътувания, срещу ангажимент за допълнителни чартърни полети до минимум 20 млн. евро годишно за всяка от следващите две години.

В писмото от НБТ оценяват като навременни и ефективни действията и ангажиментите на министър Николина Ангелкова, предприети във възникналата кризисна ситуация.

В писмо до премиера, до министрите на финансите и на туризма от организацията искат работна среща, на която да представят предложенията.

Припомняме, че след британския туроператор Thomas Cook, който прекрати дейността си на 23 септември, и "Астрал холидейз обяви несъстоятелност след 24 години присъствие на българския туристически пазар.

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на следващия летен сезон.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още