IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор ще се отчита в парламента на три месеца

Депутатите върнаха блиц контрола на премиера и вицепремиерите, той ще бъде всеки първи четвъртък от месеца

19:12 | 22.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор ще се явява задължително на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси в парламента. Това гласуваха народните представители с приемането на текстовете за правилника за дейността на Народното събрание.

Беше прието и най-малко веднъж на всеки три месеца да бъдат изслушвани и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Първоначално направеното предложение бе на Атанас Славов и депутати от "Демократична България" и в него бе разписана отчетност само за главния прокурор. Текстът не бе приет от правната комисия, но Тошко Йорданов обяви, че от "Има такъв народ" смятат, че той трябва да бъде приет.

Същото задължение да бъде вменено и на председателите на ВКС и ВАС, и така тримата големи да вървят в комплект, поиска обаче Хамид Хамид от ДПС. "Нека ви припомня едни покани за изслушвания на други големи в съдебната власт. 44-ото НС на няколко пъти викаше председателя на едно от върховните съдилища, но все пристигаха писма, че не може да дойде", припомни Хамид. 

Не бе подкрепено предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ депутат от парламентарна група, която е преустановила своето съществуване, да може да бъде приет за член на друга, както и да бъде образувана нова.

Парламентът обаче върна т.нар. блиц контрол на премиера и вицепремиерите.

В последните до два часа от заседанието всеки първи четвъртък на месеца министър-председателят и заместник министър-председателите ще се явяват пред Народното събрание и ще отговарят на актуални устни въпроси от народни представители. Промените в парламентарния правилник минаха със 158 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се", пише БТА.

Всяка парламентарна група ще има право на два въпроса, а независимите депутати - общо на два въпроса. Отправените въпроси не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни.

Депутатите приеха блиц контролът да остане един път месечно, но вместо всяка първа сряда от месеца, каквото беше първоначалното предложение на БСП, да бъде всеки първи четвъртък от месеца. Предложението за изместване на блиц контрола беше направено от трибуната от Филип Попов /"БСП за България"/ и беше прието със 166 гласа "за", 0 "против" и 1 глас "въздържал се".

Отхвърлено беше предложението на Мая Манолова /"Изправи се! Мутри вън!"/ блиц контролът да е всяка седмица в четвъртък. Изборът на ден от седмицата тя обоснова с факта, че всяка първа сряда от месеца е ден на опозицията и блиц контролът ще отнема от времето й.

С поправки в правилника за дейността на Народното събрание депутатите решиха, че в пленарната зала трябва да присъстват 121 законотворци, за да се приеме закон или декларация. Ако гласувалите по даден закон не са повече от 120, то председателят трябва да направи поименна проверка, съобщава Dnes.bg.

Освен това по решение на парламентарните комисии заседанията им ще се излъчват в реално време в интернет чрез сайта на Народното събрание и в официалните профили на НС в социалните мрежи.

Парламентарният контрол ще продължи да се излъчва по БНТ2, решиха още депутатите. 

Промяната беше поискана от "Изправи се! Мутри вън!" в предложенията за промени в правилника на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още