IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери очакват силен летен сезон заради ръста на ранните записвания

Прогнозите са за по-малко рускоговорящи туристи в България това лято

12:35 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хотелиери очакват силен летен сезон с оглед на ръста на ранните записвания от 12%.

Покачване от почти 20% има и при онлайн резервациите, като този канал остава предпочитан предимно за късни записвания или най-рано до 40 дни преди датата на пристигане, пише в коментар до медиите Йордан Куванджиев, изпълнителен директор на Green Life Resorts.

Важен фактор за растящия пазар е навлизането на нискобюджетни компании с редовни полети до летище Бургас от март до октомври. 

Профилът на туристите през предстоящия сезон леко се променя, отчитат от компанията. Българите заемат основен дял от почиващите в морските ни курорти – над 65%. Лек спад се наблюдава при рускоговорящите граждани, въпреки ръста им през 2017 г. Като причина се посочва възвърналия се интерес към дестинациите Турция, Египет, Тунис и Мароко заради ексклузивните оферти и сравнително по-спокойната геополитическа обстановка.

Ръст на запитванията за България има от чешкия и словашкия пазар, но обемът на туристите все още е относително малък.

Покачване на цените на услугите в летните курорти с близо 10%, прогнозират от компанията. Поскъпването е в отговор на повишените изисквания на туристите. Все повече се търсят продукти с добавена стойност, като например осигурен паркинг, безплатна анимация за децата, използване на безплатни спортни съоръжения. Семействата с деца най-често се възползват от възможностите за летни езикови програми по време на престоя си.

Зимният туристически сезон завършва с повишаване на заетостта и ръст на цените за туристически услуги с около 15%, посочва Куванджиев. Броят на туристическите резервации е над стойностите от предходната година. Основният обем туристи остават чуждестранните, посочва Йордан Куванджиев в края на ваканционния период.

По думите му средният престой на туристите в зимните ни курорти е бил три дни. Българите обикновено се съобразяват с ученическите ваканции, когато планират почивката си. Често обаче „отскачат“ и само за уикенда. Българите предпочитат няколко, но по-кратки ваканции, отколкото една дълга зимна почивка в рамките на годината. Чужденците остават средно между 5 и 7 дни, като планират почивката си дългосрочно и правят ранни резервации.

Семействата с деца и групи с по-млади хора продължават да бъдат основните гости през ски сезона. Най-много туристи в Банско има от Гърция, Румъния, България. Посещения има и от граждани на Сърбия, Турция, Македония и Великобритания. В Пампорово профилът на клиентите е по-различен, като възрастовата граница е малко по-висока. Основните посетители са от България, Турция, Молдова, Румъния, Русия и Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още