IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Заради спада в ЕС вероятността за свиване на растежа у нас остава

Има междинен етап в търговската война между САЩ и Китай, което е прекрасна новина за нас

12:44 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Светът е на прага на поредна икономическа криза. В Европейския съюз се забелязва спад на производството, което може да се отрази и върху България. Това каза финансистът Емил Хърсев по БНТ.

„В по-голямата част от Европа в последните две тримесечия се наблюдава отрицателен растеж. Страната ни обаче е в периферията на кризата, но основният партньор за нашия износ е ЕС“, отбеляза Хърсев и подчерта, че основният ни износ е за Европейския съюз. В резултат на това намаляване България може да реализира по-нисък растеж от заложения, е мнението на експерта.

Относно споразумението между САЩ и Китай за отмяна на двустранните мита, които страните си бяха наложили взаимно финасистът каза, че ако Пекин и Вашингтон постигнат споразумение, то двете страни трябва да отменят съществуващите допълнителни налози в същите пропорции.

„Има поне някакъв междинен етап в търговската война, който води до намаляване най-малкото на напрежението, ескалацията видимо ще се обърне. Въведените защитни мита от двете страни ще бъдат намалени“, коментира финансистът Емил Хърсев. По думите му това е "прекрасна новина за всички нас, тъй като намалялата търговия между Китай и САЩ води до намаляване на цялата световна търговия".

Това засяга всички страни в света, тъй като Китай е огромна икономика, втората в света по обем и когато на Китай се пречи да продава, те съответно и не купуват. От там вече Европа свива икономиката си също, тъй като намаляват поръчките.

По темата за Бюджет 2020 Хърсев каза, че има има буфери и въпреки заложения дефицит, бюджетът ще излезе с излишък. 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още