IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И след 5 г. работодателите ще търсят средно-и висококвалифициран персонал

От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация, машинно инженерство, сочи проучване

17:18 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските работодатели ще продължат да търсят средно- и висококвалифициран персонал. Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през следващите 6 месеца и след 5 години - това е един от изводите от първото проучване на Агенцията по заетостта /АЗ/ за потребностите от работна сила, осъществено на територията на 28-те области в страната.

В проучването на доброволен принцип са се включили 5012 работодатели при близо 405 хиляди активни предприятия през 2016 г. по данни на НСИ. Общо 4477 или 89,3 на сто са работодателите от частния сектор, а 282 работодатели или 5,6 процента са от публичния, съобщават от агенцията.

Преобладаващо анкетираните работодатели са микропредприятия от частния сектор с персонал под 10 наети лица с работническа професия, осъществяващи търговска или индустриална дейност и изпитващи недостиг на персонал.

Предвид липсата на кадри с изискваната квалификация или компетенции, работодателите са заявили, че предпочитат да осигурят на новонаетите обучение на работното място и наставник, дори и без да има външна финансова подкрепа. Успоредно с това те не предвиждат през следващите 6 месеца да организират обучение на вече заетия си персонал. Осигуряването на служебен транспорт или частично заплащане на разходите за пътуване на живеещите извън населеното място на работа за тях не е предпочитана форма за привличане на кадри. 

Към момента на анкетирането 1771 /35,3 на сто/ работодатели са заявили, че нямат незаети работни места, а в краткосрочен план, през следващите 6 месеца потребности от нов персонал заявяват 3057 работодатели /61 на сто от анкетираните/.

От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация и управление, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм.

Общо 2908 работодатели /58 на сто от общия брой анкети/ са посочили потребности от специалисти със средно образование и квалификация, като най-търсените са от сферата на стопанското управление и административните дейности, следвани от тези, необходими за индустриалните дейности, архитектурата и строителството. Туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са на 4-то място по заявено търсене на средни специалисти. Специалистите по информатика със средно образование са по-малко предпочитани спрямо тези с висше. 

Конкретните професии, които работодателите ще търсят през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор /1526 лица/, продавач-консултант /1207/, готвач /870/, сервитьор-барман /811/, строител /781/, шивач /644/, оператор в производството на облекло, електротехник, заварчик, камериер. Търсеният брой кадри по горните 10 професии, заедно със заявения по следващите 5 - икономист, оперативен счетоводител, машинен техник, строител-монтажник, машинен монтьор и озеленител, формира половината от общия брой търсени лица по предложените в анкетата 77 професии.

Кръгът от търсена работна сила през следващите месеци се допълва от заявените потребности от работници без специална квалификация. Най-често се търсят общи работници, куриери, носачи и др. /2798 лица/; работници в преработващата промишленост /806 лица/; и помощници при приготвянето на храни /628 лица/.

Работодателите предпочитат кандидатите за работа да притежават набор от знания, умения, професионални и лични качества, включващ най-често "Мотивация и отговорност към работата, независимо от наличието на опит или компетенции" /97,0 процента/ и "Позитивни личностни качества" /96,5 процента/. Най-малко, но повече от половината работодатели /53,4 процента/ смятат, че е важен "Предходният опит в осъществяваната дейност". Близо 1/3 от анкетираните представители споделят, че за тях е важно наличието на начални компютърни умения, способности за усвояване и прилагане на нови знания, както и поведение и умения за ефективно общуване, междуличностни отношения и социален живот. Само 32,4 процента от работодателите посочват като необходима дигиталната компетентност. 

Пилотното проучване на потребностите от работна сила на АЗ е очертала и в средносрочен план /след 3-5 години/ нуждата от продавачи, шивачи, машинни оператори, сервитьори, готвачи, шофьори, техници, както и за висшисти с педагогическа, икономическа, медицинска, административна или IT професия.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още