IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имитиращите продукти скоро ще се продават на отделни витрини в магазините

Минималните стандарти за храните ще са готови след около месец

11:32 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Имитиращите млечни и месни продукти предстои да бъдат отделени на отделни витрини в магазините. Това ще се случи първо при млечните продукти, а в последствие и при колбасите, за които няма в момента разписано законодателство за минимално съдържание на месо. Това стана ясно от интервю на земеделския министър Румен Порожанов пред bTV.

Той обясни, че тази седмица съответната наредба за млечните продукти ще бъде разписана и ще бъде забранено при производството им да се използват растителни мазнини (обикновено това е палмово масло – бел. ред.). Забраната ще влезе в сила след около месец.

Предприятията, които използват палмово масло, няма вече да се водят млекопреработватели, а ще бъдат отделна категория производители. Продуктите им ще стоят на отделни щандове в супермаркетите. 

Министърът уточни, че за млечните продукти има български държавен стандарт, който е на много високо ниво. За конфитюри, мармалади и мед има евродирективи и национално законодателство. 

Единствено за месните продукти няма изисквания за минимално количество месо. От миналата седмица съвместно с производителите е започнала работа по създаването на подобни стандарти.

Предвижда се подобно на други страни да бъде разписано, че в кренвиршите например трябва да има поне 75% месно съдържание. Ако е по-малко, на продукта не може да пише кренвирш от месо.

Контролът ще бъде много сериозен, каза министърът.

По темата за двойния стандарт на храните (продажбата на продукти в една и съща опаковка, но различно съдържание в Западна и Източна Европа) Порожанов каза, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.

За протеста на розопроизводителите той посочи, че проблемът тази година е възникнал по няколко причини – обилния цъфтеж в рамките на няколко дни, който е затруднил дестилериите, многото нерегистрирани земеделци и създадените от предишни години очаквания за добри печалби. Тази година се обработват 43 500 дка рози.

До месец ще има законопроект за розата, обеща Порожанов.

Той заяви, че българските земеделци няма да получават по-малко евросредства след 2020 година при промените в европейската Обща селскостопанска политика (ОСП). Министърът припомни, че общото намаление на бюджета на ОСП ще е около 4%, а за България – в рамките на 0,79%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още