Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инерком: От ЧЕЗ зависи дали ще допусне България в сделката

Държавата има достатъчно механизми да осигури обществения интерес и доставките на електричество до потребителите, твърди дружеството

Инерком: От ЧЕЗ зависи дали ще допусне България в сделката

Снимка: Архив Ройтерс

Инерком-България не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители. Това казва в интервю за Ройтерс Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията.

Преди дни българският финансов министър Владислав Горанов също коментира , че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Редица експерти и анализатори в България също споделят това мнение.

"Ние сме съгласни с финансовия  министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира обществения интерес", казва Стоева пред Ройтерс.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването. В петък от централата на ЧЕЗ в Прага заявиха, че ще направят обстоен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април. 

Още по темата

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че „Инерком“ е с активи за около 100 млн. лева /62,90 млн. долара/, има твърд ангажимент да приключи тази трансакция и смята да го спази.

Що се отнася до притесненията за финансирането на сделката, от „Инерком“ казват, че се водят преговори с няколко глобално опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в трансакцията.

От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било дискутирано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.

"От подписването на договора до сега преговорите с банките вървят добре", заявява Стоева, като не споменава конкретни имена на банки поради строгите клаузи за конфиденциалност на сделката.

"Никакви офшорни компании  няма да участват в тази трансакция, желанието ни е да направим прозрачна сделка", казва още тя.

Всичко по темата четете тук!

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българите определят 2018 за по-лоша от 2017, но очакват по-добра 2019 година