IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев: Положителен знак е, че Радев упражнява активно правото си на вето

Явно качеството на законодателния процес е спаднало, щом се налага президентът да се намесва толкова често, твърди депутатът от ДПС

09:32 | 22.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Положителен знак е, че президентът Румен Радев упражнява активно правото си на вето. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той гостува в студиото по повод наложеното вчера президентско вето върху Закона за банковата несъстоятелност, по-известен като закона „Пеевски“, в изготвянето на който участва и Йордан Цонев.

Според Цонев връщането на част от текстовете за повторно обсъждане в парламента няма нищо общо със скандала между Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

По думите му е „положително явление“, че държавният глава налага толкова много пъти вето на различни закони, защото това показвало активност и на държавния глава. „Явно качеството на законодателния процес е спаднало, щом се налага президентът да се намесва толкова често“, каза депутатът.

Цонев обаче не се съгласи, че това обстоятелство се отнася и за законопроекта на Пеевски за КТБ. 

„Президентът не отрича правото на парламента да приема закони с действие отпреди приемането им. Текстовете, които сме предложили, дават възможност на синдиците при определени обстоятелства да върнат част от парите на КТБ“, обясни Цонев. Той добави, че вносителите ще се съобразят с част от мотивите на президента и ще бъде внесена повече яснота за ефектите от приемането на закона.

„Законопроектът защитава възможността да има съдебно решение дали някоя цесия е редовна и съответно обезпечение, което иначе би трябвало да се търси, всъщност вече не трябва да се иска, щом съдът е узаконил всичко.

Този закон дава само няколко правни способа повече да направят осребряването на масата на несъстоятелността на КТБ“, обясни още Йордан Цонев и добави, че президентът ще получи отговор с колко ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ заради закона. „Няма да е лесно да се изчисли какъв ще е изходът на множеството съдебни дела по цесии“, каза още Цонев.

Депутатът отправи критики и към БСП и острата размяна на реплики между премиера и президента. Според него „това е лошо за държавата“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
нека не забравяме и другия главен законодател, безработния Кой :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Какво качество на законодателния процес - когато зависи от крупиета като Цонев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още