Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Юрист: Компаниите рискуват да загубят пазарен дял заради GDPR

Правата на гражданите ще бъдат гарантирани при прилагане на европейския регламент за защитата на личните данни, посочи Лена Бориславова

гледано: 1778   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Компаниите рискуват да загубят пазарен дял, ако не прилагат европейския регламент GDPR.

За това предупреди Лена Бориславова, адвокат от "Георгиев, Тодоров и Ко", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Investbook”.

Още по темата

Тя обясни, че всяка от компаниите може да бъде санкционирана и с тежки имуществени санкции, които с в размер до 4% от глобалния оборот на икономическата група, към която принадлежат, или 20 млн. евро – която от двете суми е по-голяма.

По думите на Бориславова български компании, които разчитат на поръчки и възлагане на работа на чуждестранни компании, които вече са въвели регламента, могат да загубят търговските си взаимоотношения, ако не успеят да докажат пред международните си търговски партньори, че отговорят на изискванията на регламента.

„Европейският регламент GDPR ще стане действащо право за всички компании и граждани в България и ние трябва да го прилагаме, независимо дали има национално законодателство, което го допълва или въвежда нови правила в този регламент. Технологията напредва с все по-големи темпове и атакува именно тази чувствителна лична сфера на всеки един от нас, а регламентът е насочен в предоставяне на по-добра защита на личните данни на всеки гражданин“, напомни адвокат Бориславова.  

Тя заяви, че едва 20% от компаниите вече са въвели регламента GDPR и тази цифра е еднаква за ЕС и България по данни на Европейската комисия и българския контролен орган – националната Комисия за защита на личните данни.

 Бориславова поясни, че санкциониращ орган на компаниите, които не изпълнят регламента, може да бъде както Комисията за защита на личните данни, така и всяка друга комисия на държава-членка на ЕС, която е сезирана от свой гражданин, че негови данни се обработват по неправомерен начин.

Как ще се защитят гражданите и как да си потърсят правата. Имат ли те право на компенсация? Как да се поиска отчетност от компаниите при ползване на личните данни? Кога гражданите могат да поискат изтриване на информацията, съдържаща лични данни? Колко компании ще засегне в България регламентът  GDPR? Какви умения трябва да притежава служител на фирма, който борави с личните данни?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Спорните моменти от реформата в ТЕЛК остават открити за дискусия