Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какъв ще бъде размерът на първите пенсии от втория стълб?

Капиталовите схеми, произвеждат повече приход за пенсия, отколкото в солидарния стълб, каза Даниела Петкова

Какъв ще бъде размерът на първите пенсии от втория стълб?

Снимка: Pixabay

Парите, инвестирани в капиталовите схеми, произвеждат повече приход за пенсия, отколкото в солидарния стълб. Така Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване коментира в ефира на „Нова телевизия“ публикуваната за обществено обсъждане от социалното министерство концепция за изплащането на втората пенсия.

От нея стана ясно, че около 70% българите, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева от втория стълб на пенсионната система, повечето дори около 30 лева. Дългоочакваната стратегия за пръв път разкри конкретни суми за парите от втория пенсионен стълб за бъдещите пенсионери.

Даниела Петкова уточни, че данните се отнасят само за хората, родени между '60-а и '65-а година - това са първите хора, които ще получат право да се пенсионират от втория стълб. Това означава, че едва 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове ще получават по 30 лева. Петкова допълни също, че това са „сметки на социалното министерство, а не на дружествата от втория стълб“.

Твърдението, че половината от пенсионерите ще получават по 30 лева е невярно, защото хората в универсалните фондове са 3,7 милиона души. Тези, родени между '60-а и '65-а година в универсалните фондове, са само 279 000. В концепцията е записано, че тези 30-50 лева се отнасят за половината от тях, тоест, за 140 000. Говорим за 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове, а не за всички тях”, обясни Даниела Петкова.

„По данни на НОИ броят на осигурените лица у нас е 2,8 милиона души. Губи се 1 милион. Това са хора, които между 2002 г., когато започнаха вноските във втория стълб, до днес вероятно са емигрирали или по други причини са излезли от трудовия пазар”, поясни още тя.

„Друго уточнение е, че тези пари зависят от размера на вноската в капиталовата система. Записано е, че сумата между 30 и 50 лева се отнася за хора, които са се осигурявали на доходи между 200 и 600 лева”, уточни Даниела Петкова.

Петкова не се съгласи с определението на водещите, че 30 лева са мизерни пенсии, защото те са върху ниски осигуровки. „Може би не е така, защото на човек с 400 лева доходи 30 лева изобщо не са мизерни пари“, каза тя. Един лев, вложен в капиталовите схеми, произвежда повече приход за пенсия, отколкото в солидарния, допълни Петкова.

Данните за доходността на пенсионните фондове доказват, че вложените през годините пари в капиталовия стълб са със съхранена стойност, защото от 2002 година до момента реалната доходност по данни на КФН, е положителна, каза още тя. Тоест реализираната доходност надвишава инфлацията.

Според финансиста Христина Вучева има смисъл да се поддържа такава вноска.

„Трудещите плащат на тези, които вече не работят – това е основният принцип на НОИ и в целия свят. Другият принцип е капиталовият. Принципът за допълнителната пенсия зависи много от това дали ще се намери пазар, на който, влагайки тези пари, те да нарастват. В последно време се убедихме, че това не става”, коментира Вучева.

Тя допълни, че в много страни вторият стълб не се оказа сполучливо решение и те не го прилагат.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Не разбрах от статията какъв е изводът. Нещо ми прилича като и НОИ те краде и пенсионните фондове те крадат, ама ура за светлото пенсионерско бъдеще :)

Това изречение направо ме разби. То солидарният стълб не беше ли на разходопокривен принцип, т.е. приходите са равни на разходите. Кой е твърдял, че парите, които отиват в НОИ се инвестират в някакви инвестиции? Един лев в пенсионните схеми произвежда 2-3 стотинки след като вземеш инфлацията предвид, а може и по-малко, тъй като има и такси за управление:
"Един лев, вложен в капиталовите схеми, произвежда повече приход за пенсия, отколкото в солидарния, допълни Петкова."
1
 
5
 
2
преди 11 месеца
А какво да кажат в САЩ, където почти всичко за пенсията им зависи от капиталовите пазари. Новите пенсионери там скоро ще правят като вятъра.
2
 
3
 
1
преди 11 месеца

Още от Икономика и политика
Аврамова: Реализацията на пътни проекти ще се ускори със старта на тол системата