IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът около язовир "Бебреш" отклонява вниманието от кражбата на вода?

Язовирът е създаден за промишлени нужди, водата му не се пречиства и не работи от 16 месеца, посочи бизнесменът Валентин Златев

10:34 | 08.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Язовир "Бебреш" е създаден за промишлени нужди. За снабдяване на населението на Ботевград с питейна вода е имало 23 сондажа. Нито един от тях не работи. Странно се оказва, че язовир "Бебреш", построен през 1987 г. за промишлеността, е единственият източник за вода в Ботевград. Това заяви пред bTV бизнесменът Валентин Златев, чийто баща е собственик на ВЕЦ "Бебреш" и имаше обвинения, че този ВЕЦ източва водата на язовира.

“Водата от язовир "Бебреш" се подава към населението, без да е пречиствана и това е престъпление. Последно на 27 юни 2019 г. е установено това”, заяви той и потвърди, че разтворът, с който машините чистят магистралата от снега, тече в язовира.

Валентин Златев риторично попита кой и кога е решил да унищожи източниците за питейна вода на Ботевград и защо е спряна работата на лицензираните от държавата водохващания.

Що се отнася до твърденията, че ВЕЦ "Бебреш" е причина за намаления обем на язовир "Бебреш", бизнесменът е категоричен, че е смешно да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни.

ВЕЦ-ът не работи последните 16 месеца, защото няма вода в язовир "Бебреш", посочи Златев.– ВЕЦ-ът е построен със законни средства, занимава се баща ми, той е проверяван многократно. Там всичко е кристално ясно. Това е малка ВЕЦ, по-малко от 1 мегават. Няма нито сериозно производство на ток, нито инвестиция, която да установи 1 милион (лева - б.р.). Фирмата е "Агроинженеринг", дъщерна на "Агрохолд", собственик на моя баща.”

Той подчерта, че ако не е уважението към баща му отдавна да е разрушил язовир "Бебреш", тъй като „загубата няма да е голяма“.

Валентин Златев коментира на какво се дължи и информацията за обвинения от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. По думите му той се е срещал досега само два пъти с него на обществени места. Той обаче изнесе факти, че Върховният административен съд (ВАС) е отстранил преди време кмета за конфликт на интереси, а ботевградската Общинска комисия си е позволява да тълкува решение на ВАС.

“Общината е заплатила на съдружника на Иван Гавалюгов 25 хил. лева, за да отразява дейността на кмета Иван Гавалюгов. Той притежава медиите, цялата власт, която използва за своя бизнес”, каза Златев по адрес на кмета на Ботевград.

Валентин Златев представи и чертеж на алтернативен водопровод, който да снабдява града с вода от язовира, но тя да бъде пречистена.

“Няколко пъти беше чупен, последният път беше взривен водомерът на водопровода. От 2016 г. тръбата, по която Ботевград може да получава вода, не функционира и има осем нелегални врязвания. Никой не отчита колко вода има. През 2017 г. има 17 незаконни байпасни връзки за водовземане (от язовира - б.р.) и е в разрез с разрешителното и "Напоителни системи" не контролират, убеден е бизнесменът, който изнесе и други факти, сред които този, че Ботевград ползва вода и четири години ВиК "Бебреш" не е имало договор и дължи на държавата вода.”

"Къде е водата на язовир Бебреш, къде са парите, които се събират от населението на Ботевград, а постъпват на друго място, запита Златев. – На територията на Ботевград действа организирана престъпна група, събира от населението вода за 9 милиона кубика, плаща на държавата за 2,5 милиона кубика и останалите пари са присвоени. Образувани са две наказателни дела, установили изтичване на пари в брой, на фиктивни договори и неправомерно изразходвани пари и облагодетелстване."

Валентин Златев настоява да не се всява паника в Ботевград, но иска да не се лъже обществеността и да се разследва кражбата на вода..

“Г-н Иван Гавалюгов през цялото време е знаел за нередностите в Ботевград, каза Златев и коментира изказването на кмета, че само човек с дълбок интелектуален потенциал може да каже такова нещо – че Правец е частен град.”

Валентин Златев отказа да обясни защо от генерален директор на „Лукойл България“ стана председател на надзорния съвет на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още