IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струва модернизацията на армията

Проектът за покупка на нов изтребител ще се обсъди утре в Министерския съвет, съобщи полковник Спиридон Спиридонов

14:07 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко ще струва модернизацията на армията

За нов тип основен боен самолет за военновъздушните сили на България се говори поне от 10-12 години.

Това припомни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria полковник Спиридон Спиридонов, главен редактор на в. "Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана".

"Последният нов изтребител в България Миг-29 дойде 1989 година, доколкото си спомням. Самият факт, че България вече е член на НАТО, и е необходима оперативна съвместимост с въоръжените сили на Алианса, а от друга страна фактът, че изтича ресурсът на изтребителите МиГ-29, налага да се обнови въоръжението на българската бойна авиация", посочи той.

Спиридонов напомни, че инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет (бел.ред. изтребител) мина първо през Съвета по отбрана, където беше одобрен, а сега предстои да да се обсъди от Министерския съвет, като след неговото одобрение трябва да се внесе в Народното събрание.

"Тази процедура бе извървяна вече веднъж преди повече от две години. Предишният състав на Народното събрание утвърди проекта за изтребител, но в резултат на създадената Временна комисия и нейния доклад проектът беше върнат обратно в Министерския съвет и Министерството на отбраната за доизясняване на някои моменти, посочи Спиридонов и заяви, че се надява на утрешното заседание министрите да одобрят проекта и да го внесат отново в парламента.

Спиридонов уточни, че това е решение, не е законопроект, който да се приема на две четения като се даде мандат на министъра на отбраната да направи своите запитвания и да получи отговори на офертите,  които дава, за да може да предприеме действия за сключване на съответните сделки.

"Според мен това ще бъдат междуправителствени договори. Те трябва да бъдат одобрени", заяви Спиридонов.– Процедурата е сложна, тежка. Очакванията са до края на годината, ако всичко върви нормално, да се случат договорите. Но аз се опасявам, че ако Народното събрание вземе решение до края на юни, то времето няма да стигне."

Как се поддържат изтребителите, които притежава България в момента? Цената или други фактори ще бъдат водещи при избора на нов изтребител? Кои компании ще проявят интерес към офертата за нов изтребител? Какъв е бюджетът за осигуряване на бойни машини за превъоръжаване на сухопътните войски?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 5 години
зависи тиквата и мазния колко ще окраднат ! ... така че може 2 и 200 да е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още