IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с липсата на медицински сестри в България се изостря

До 10 години хората от тази професия могат да изчезнат

10:06 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кризата с наличните в България медицински сестри се изостря. Ниските заплати може да станат причина страната да остане без медицински сестри и акушерки. Средната заплата на тези специалисти е до 900 лева с всички добавки, а средната възраст е 58 години. До 10 години хората от тази професия могат да изчезнат, съобщава БНТ.

Завършващите у нас все по-често гледат към други държави за реализация, защото заплащането там е 10 пъти по-високо. А и медицински персонал от България е доста търсен извън страната. Около 1500 лева е нормална заплата за начален работник в сферата, смятат медицински специалисти.

Една четвърт от медицинските сестри у нас трябва да се пенсионират през тази година. Повече от 20% вече са в пенсионна възраст по данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Работещите продължават да напускат заради по-добро заплащане в чужбина или други градове в страната.

Липсата на нови кадри пречи на работата в екипите. Според лекари алтернатива на професията "медицинска сестра" няма. Според работещи в системата, за да има нови попълнения, заплащането трябва да е поне двойно. 

По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в момента у нас работят малко над 26 000 медицински сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст. С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните две години.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още