IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира „Елпром Троян“ за нелоялна конкуренция

Заводът заблуждавал, че е лидер на пазара за електромотори, установи проверка на антимонополния регулатор

21:49 | 11.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД за извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията.

Производството е образувано по искане на „Елпром Харманли“ АД и „Балканска звезда“ ЕООД с твърдения за извършени нарушения, пише на сайта на антимонополния регулатор.

В производството е установено,  че от месец декември 2016 г. до настоящия момент на интернет страницата на „Електромотoрeн завод Елпром Троян“ ЕООД и в интервюта за информационни издания дружеството представя невярна информация за лидерската си позиция на пазара на производство и разпространение на електромотори, за притежаван от него голям пазарен дял, за мащабите на реализираните продажби на електромотори.

Тези твърдения не се доказаха в хода на проучването, затова КЗК прие, че те са от естество да заблудят потребителите относно съществени свойства на стоките, предлагани от дружеството, и по този начин да пренасочат потребителския интерес.

В искането на „Елпром Харманли“ АД и „Балканска звезда“ ЕООД се твърди, че „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД, като конкурентно дружество, осъществява заблуждаваща реклама и нелоялни търговски практики, с които може да повлияе на поведението на контагентите и по този начин да бъдат нанесени вреди на всеки негов конкурент.

Дружествата посочват, че „Монд Металс“ ЕООД развива мащабна рекламна стратегия, насочена към заблуждаване на потребителите, че то е правоприемник на традициите, технологиите, индустриалната собственост и пазарите на бившия Електромотерен завод „Елпром“ – гр. Троян (част от ДСО „Елпром“).

Напомня се, че бившият завод има дълга история на разработване, производство и пласмент на електродвигатели, в това число и значителен международен пазарен дял на тези стоки.

Поради това търговското наименование „Елпром Троян“ се ползва със значителна вътрешна и международна репутация.

„Елпром Харманли“ АД и „Балканска звезда“ ЕООД напомнят, че дружеството правоприемник на Електромотерен завод „Елпром“ – гр. Троян (част от ДСО „Елпром“) „Елма“ АД е обявено в несъстоятелност през 2012 г.

В рамките на осребряване на имуществото на „Елма“ АД част от материалните активи на дружеството са придобити от „Солид 85“ ЕООД, чийто собственик е Младен Мондешки.

В същото време друго дружество със същия собственик - „Монд Металс“ ЕООД, започва производство
на стоки, сходни с произвежданите в миналото от завод „Елпром“ – гр. Троян, съответно правоприемника му „Елма“ АД.

В този период предметът на дейност на „Монд Металс“ ЕООД е променен от събиране на отпадъци на проектиране и производство на електродвигатели, като заедно с това е сменено и името на дружеството първо на „Елпром Троян 1“ ЕООД, а впоследствие на „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД.

При проверката КЗК установява, че в Службата на ЕС за интелектуална собственост свързано с „Монд Металс“ ЕООД физическо лице (брат на едноличния собственик) заявява две Европейски марки “Elprom Troyan”.

Засегнатите дружества твърдят, че графичното оформление на заявените търговски знаци е идентично с това на търговските знаци, използвани в миналото от Завод „Елпром“ – Троян.

Те информират, че в рекламни статии от местната преса, както и в публикации на дружеството, се налага погрешното впечатление, че „Монд Металс“ ЕООД, понастоящем „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД, е дружество, идентично с бившия промишлен гигант на социалистическото производство на
електромотори и негов пряк стопански наследник.

В молбата си до КЗК да разгледа случая, засегнатите дружества доказват, че в рамките на същата кампания се публикуват и неверни данни за обема поръчки, които ответното дружество реализира, като по този начин се създава заблуждаващо впечатление, че това предприятие е лидер на пазара на електрически двигатели в
България, което според тях е подвеждащо.

КЗК определи имуществената санкция в размер на 4% от размера на нетните приходи от продажби на „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още