Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Дацов: Към доброволните фондове трябва да се прехвърлят повече ресурси

Важен приоритет е обсъждането на механизъм за изплащане на пенсии по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване, каза Димитър Манолов

Л. Дацов: Към доброволните фондове трябва да се прехвърлят повече ресурси

Снимка: Pixabay

Доброволните пенсионни фондове трябва да се развиват. Към тази система трябва да се прехвърлят много повече ресурси, отколкото в момента. Това коментира в ефира на БНР финансистът Любомир Дацов, според когото заради негативните демографски тенденции проблемът с пенсиите ще възникне много по-скоро, отколкото се очаква.

„Ако се сбъднат прогнозите, че в рамките на следващите 30 до 50 години България ще се стопи с още 2 милиона, това означава, че в действителност ще има един огромен проблем с осигуряването на пенсии“, посочи финансистът.

Проблемът е в ниските отчисления в посока на тези фондове, които ще са недостатъчни за изплащането на пенсии, коментира Дацов. По думите му, за да има устойчивост на пенсионните стълбове, пенсионните вноски трябва да са около 10 на сто, а не около 5-7%, както са в момента. 

Още по темата

Любомир Дацов смята, че системата има и политически измерения и рано или късно обострянето на кризата по пенсионната система ще се случи.

„Затова трябва да се мисли още отсега. Вместо, както в последните години има тенденция, да се опитват да удрят допълнителните пенсионни фондове за сметка на първия – универсалния стълб, тази система трябва да се развива, към нея трябва да се прехвърля повече ресурс“, коментира той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също смята, че важен приоритет за тази година е социалните партньори да се заемат с механизма за изплащане на пенсии по Допълнително задължително пенсионно осигуряване. „Защото на времето, когато се писа законът, някой много бързаше да мислят само за това как се вземат парите на хората, а как ще им се връщат, никой не се беше потрудил да каже“, каза Манолов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ек. Захариева: Българите на Острова е добре да се снабдят с биометричен паспорт