IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови фалити на фирми очакват автобусни превозвачи

Мярката 60/40 не е приложима за превозвачите, посочиха от транспортния бранш

23:58 | 31.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Масови фалити на фирми за автобусен превоз се очакват до две седмици заради липсата на пътници в условията на извънредното положение. Това съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. В писмо до транспортния министър Росен Желязков от бранша настояват държавата да приеме пакет от мерки за подпомагане на бизнеса. 

Липсата на пътници, наложена заради забраната за придвижване между градовете, обрича транспортния бизнес на фалит, редица фирми вече са преустановили дейността си, обясни Милтенова, цитирана от БНР.

"Говорим за реални фалити, на практика, защото ако не се вземат спешни мерки в идните седмица-две максимум, наистина това очаква всички ни", уточни тя.

Затова от бранша настояват държавата да предприеме бързи действия за спасяването на бизнеса.

"Да се намерят компенсаторни механизми, да се осигури спешно финансиране за оборотни средства под формата на кредитиране", предлагат превозвачите.

Мярката "60/40" не е приложима за превозваческия бизнес, каза още Милтенова относно предвидените компенсации за бизнеса.

"Няма да сработи, реално шофьорите са на работа. Ние можем да поискаме мярката само ако на тези хора е издадена заповед да преустановят своята дейност. Шофьорите, които обслужват градските и слабо населените места, също не могат да попаднат в обхвата на тази мярка", отбеляза Милтенова.

Пътническият транспорт попада в списъка със сектори, подлежащи на компенсации от държавата.

Правителството прие постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места във фирмите, при което работодателят изплаща 40% от осигурителния доход, а компенсацията от държавата е 60 на сто.

Бюджетът ще се актуализира с 1 милиард лева, които да финансират мярката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още