IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медици не одобриха новия единен стандарт за финансово управление на държавни болници

Очаква се спорните текстове да бъдат прецизирани

20:35 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лекари се обявиха срещу новия единен стандарт за финансово управление на държавни болници, изготвен от Министерството на здравеопазването. Едва ли стандартът ще помогне на лечебните заведения да излязат от положението, в което се намират, обобщиха медиците пред здравната комисия.

Заместник-здравният министър представи единния Жени Начева представи единният стандарт за финансово управление на болниците пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

Единият стандарт залага да не се допуска увелчаването на просрочените задължения, общи правила за счетоводната политика, за управление на ресурсите, единни принципи на вътрешните правила при формиране на заплатите, съгласуване на обществените поръчки с принципала. 

От Сдружението на областните болници са против болниците да нямат право да трупат нови просрочия, тъй като те не са единствено породени от вътрешното финансово управление на лечебното заведение.

От Сружението на университетските болници също възразиха срещу стандарта, според който трябва да се извършва планиране на разходите за следващата година през настоящата година. Беше посочено, че не се отчита тежестта на заболяването, обемът оказана помощ, квалификацията на лекарит. Според медиците финансовото състояние на университетските болници не е добро, тъй като в тях се лекуват най-тежките случаи.

Според здравното министерство половината от държавните болници нямат просрочени задължения, останалата част имат просрочия в размер на 155 млн. лв. и тенденцията е те да продължават да се увеличават.

Очаква се спорните текстове да бъдат прецизирани.


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още