IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР: Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България*

Мигранти в Гърция и Турция са правили опити организирано да потеглят към Западна Европа, страната ни е везела превантивни мерки

10:12 | 08.04.19 г. 1
<p>
	Мигранти в Мюнхен, септември 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Мигранти в Мюнхен, септември 2015 г. Снимка: Ройтерс 

Мигранти в Гърция и Турция са правили опити организирано да потеглят към Западна Европа, като връзката им е чрез Facebook. Това заяви пред bTV главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той беше категоричен, че мигрантската вълна, идваща от Гърция и Турция, се следи отблизо и страната ни е везела превантивни мерки. 

„Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България, при нужда армията има готовност да изпрати до 3 хил. военнослужещи на границата“, каза в неделя и министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод притесненията, че напрежението в лагера "Диавата" в Гърция край границата с Македония ще се пренесе и в България.

„Имаше призиви да се събират мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организираха се по Facebook, тази инициатива се казва „Конвой на надеждата”, следи се от всички международни служби за сигурност. Взехме превантивни мерки. Това, че няма пряка заплаха за нашата страна, не означава, че напрежението не може да ескалира – Одрин и Солун са много близо до България”, заяви Ивайло Иванов.

Главният комисар допълни, че властите в Турция и Гърция взимат всички необходими мерки, като кризата е овладяна. Той посочи, че напливът от нелегални мигранти, минаващи през страната ни е намалял. Роля за това играе изградената ограда по българо-турската граница. По думите му на българо-гръцката граница няма възможност за подобно съоръжение и затова се компенсира с техника и човешки ресурс.

„Имало е призив поток на мигранти да премине през България“, каза пред Нова телевизия директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

Той допълни, че месец – два е продължил опитът на мигрантите да се организират чрез Facebook и SMS-и. Според него има проблем, но той не е на българска територия.

Днес по темата за мигрантите се провежда съвещание при премиера Бойко Борисов. Премиерът ще изслуша вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на вътрешните работи Младен Маринов за ситуацията по границата ни с Гърция.

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков и журналистът Мажд Алгафари заявиха пред Bulgaria ON AIR, че този поток на хора, които са тръгнали към Западна Европа по икономически причини, няма как да бъде спрян.

"Този процес няма как да спре и е време да престанем да говорим за бежанци, а да говорим за имигранти", категоричен беше Чуков. Двамата с Мажд Алгафари бяха категорични, че най-голям интерес от възобновеното напрежение по границите имат каналджиите.

Той беше на едно мнение с Боян Чуков, че трябва да се разследва откъде е тръгнала фалшивата информация, която е подвела мигрантите да тръгнат към границата. След сблъсъци с полицията мигрантите в импровизирания палатков лагер край Солун се изтеглиха от района, след като напуснаха бежанския център ''Диавата'' преди три дни.

Чуков и Алгафари казаха още, че Европа не се е справила с бежанците и сега страдаме от грешките от преди години, а с оглед на войната в Либия, може да се очаква още натиск от Африка към Европа.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов вече заяви, че към момента няма непосредствена опасност от мигрантска вълна към България заради напрежението в лагер на границата на Гърция със Северна Македония. Пред „Хоризонт“ Младен Маринов съобщи, че полицията и жандармерията засилват присъствието си в района на границата с Гърция.

По информация от гръцките власти напрежението сред мигрантите край Солун вече е овладяно.

*Новината е допълнена в 10:36 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Вярвате ли на морала и компетентността на участващите в съвещанието персони? Аз не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още