Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 285 млн. лв. дължи Здравната каса на чужди здравни фондове

Най-големи са задълженията към Германия и Австрия

Над 285 млн. лв. дължи Здравната каса на чужди здравни фондове

Снимка: Pixabay

Над 285 млн. лв. са задълженията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чужди здравни каси на европейски държави за лечение на български граждани към 31 декември 2018 година.

Това посочва в отговора си министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на запитване от депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

В края на 2018 година сумата е над 285 млн. лева, а просрочените задължения са за над 135 млн. лева., пише в отговора на здравния министър. Най-големи са задълженията на Здравната каса към Германия и Австрия.

Кирил Ананиев припомня, че през 2018 г. са взети мерки за разсрочено плащане на натрупаните дългове и са разплатени малко над 70 млн. лева.

За тригодишен период в бюджета на Здравната каса са предвидени над 160 млн. лева за плащания към чужди здравни каси. До 2021 година Националната здравноосигурителна каса ще погаси дълговете си към чуждите здравни фондове, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в края на миналата година. От началото на 2019 г. не са постъпвали искове от европейски страни.

Дълговете на Националната здравноосигурителна каса към здравноосигурителните институции на другите държави членки на Европейския съюз (ЕС) станаха повод за раздор между министър Кирил Ананиев и бившия управител на НЗОК проф. Камен Плочев. Впоследствие Плочев напусна поста и на негово място бе избран д-р Дечо Дечев.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 година
тези "задължения" трябва да са в списъка с приоритетите на цацаров.
всеизвестен факт е, че здравната каса не отпуска пари за лечение на българи в европа.
как така се натрупаха задълженията?
0
 
1
 
1
преди 1 година
И как ще стане това Със 180 милиона предвидени в бюджетите до 2021 за бъдат разплатени 285 милиона дългове за лечение на българи в чужбина Фин министър Ананиев да не би да е някакъв финансов магьосник

Още от Икономика и политика
Как бизнесът може да се възползва от портфейлните гаранции от ББР?