Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Най-големият британски летищен оператор потвърди интерес към летище София

Manchester Airports Group оперира летищата в Манчестър, Лондон Стенстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 58 млн. пътници годишно

Най-големият британски летищен оператор потвърди интерес към летище София

Снимка: архив Ройтерс

След като още преди години се появиха спекулации, че най-големият британски летищен оператор - Manchester Airports Group (MAG), има интерес към предстоящата концесия на летище София и дори е изпратил екип, за да подготви участието му, сега компанията официално потвърждава интереса си. Това стана с покана за пресконференция до българските медии, на която ще бъдат представени бъдещите планове на британците за участието в процедурата по отдаването на концесия на летище София.

Manchester Airports Group притежава и управлява три летища във Великобритания – Манчестър, Лондон Стенстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 58 млн. пътници годишно. Компанията има над 40 000 служители, допринася с над 7 млрд. паунда за британската икономика и поддържа над 130 000 работни места във веригата за доставки.

Компанията е публично-частна, като е управлявана от акционерите си – местните власти на Манчестър и Industry Fund Management (IFM), който държи 35,5% дял в MAG. IFM е австралийски инвестиционен пенсионен фонд, който държи дялове в 16 летища в Австралия и Европа, сред които и летището във Виена. 

Припомняме, че прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe "Coфия" e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 млрд. лв., а правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура на 5 юли 2018 г. Очаква се офертите да бъдат получени до 22 октомври 2018 г. 

Още по темата

Както вече писахме, концесията на летището ще е от смесен вид (на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за концесиите концесията на летище София ще бъде определена като концесия за строителство). Тя ще включва строителството на терминал 3, но също така и „предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летището с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи“.

Гoдишнитe възнaгpaждeния, кoитo щe ce дължaт зa вcяĸa eднa гoдинa oт cpoĸa нa ĸoнцecиятa, ca в paзмep на нe пoд 15 милиoнa лeвa бeз ДДC или 10% oт oбщия paзмep нa oбщитe пpиxoди oт вcичĸи дeйнocти.

Според минимaлнитe изиcĸвaния кандидатите трябва дa oпepиpaт пoнe eднo мeждyнapoднo лeтищe c пoвeчe oт 10 млн. пътници гoдишнo, дa имaт aĸтиви c нeтнa cтoйнocт зa пocлeднитe тpи гoдини oт минимyм 200 млн. eвpo, ĸaĸтo и дa имaт oпит във финaнcиpaнeто нa пoнe eдин инфpacтpyĸтypeн пpoeĸт зa нaд 400 млн. eвpo.

Концесионерът ще бъде задължен да инвестира минимум 600 млн. евро в инфраструктурата на летището за период от 35 години, както и да гарантира плащания към държавата от 550 млн. лв. при поемане на управлението на летището.

Инвеститорът, който предложи на България комбинация от най-високото годишно концесионно възнаграждение и най-добрата цялостна визия за устойчиво развитие на летището, и който отговаря на критериите за допустимост, установени за проекта, ще спечели правото да управлява летището. Всички оферти ще бъдат отворени публично. Цялата документация по проекта се публикува на неговия уебсайт и е достъпна за обществеността, за да се гарантира прозрачността и законосъобразността на процеса, посочват от Световната банка.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

10
 
14
 
6
michaelis12 до: s3
преди 1 година
шо не скочиш от Аспаруховия мос ей тъй дан си мъчиш либерастна муттра поне ммм ?!? .... ей майкка си дай на комцесия да я подобрят .... на Бургас бях ей тва лято миии *** не знам кое му е доброто къде и кое ?!?!.....
7
 
18
 
5
michaelis12 до: Райя
преди 1 година
тая мантра я знам, я посочи някое летище навонка дет да е на комцесия и дет да е кат ората ?!? Щот тия където оперира тая смешна английска компания са low cost и африкански самолети кацат там ... Heatrow, Franfurt am Main, Vienna International, JFK International .... я виж тия на комцесия ли са и койне комцесионера ?! ......
16
 
28
 
4
преди 1 година
Който и да вземе летището на концесия, положението ще е много по- добре от сега. Най- малкото ще има по- представителен вид, а и обслужването ще се увеличи многократно, защото служителите ще са си заслужили работните места.
23
 
23
 
3
s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Добре ще е най-после и ние стличани да имаме концесионно летище. Варна и Бургас отдавна вече имат добре уредени летища, защо ние да не можем да имаме?
16
 
29
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това е запазена територия за Шиши и Гинка.Какви са тези британци от Manchester Airports Group, които притежават и управляват три летища във Великобритания – Манчестър, Лондон Стенстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 58 млн. пътници годишно. Компанията има над 40 000 служители, допринася с над 7 млрд. паунда за британската икономика и поддържа над 130 000 работни места във веригата за доставки.
Това е територията на Доган,Шиши и Гинка само тези високи ценени инвеститори се приемат в България.

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията