IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият страх на бизнеса е липсата на квалифицирана работна ръка

Фирмите очакват забавяне на икономиката, но прогнозират повишение на приходите си, инвестиции в нови продукти и кадри, посочи Станислав Попдончев

10:45 | 17.12.19 г. 17
Най-големият страх на бизнеса е липсата на квалифицирана работна ръка

„Останалите страхове на бизнеса традиционно са свързани с бюрокрацията, корупцията, качеството на образованието и инфраструктурата, въпреки че по отношение на нея има и положителни тенденции“, посочи той.

Сред най-значителните събития за бизнеса в Българияс през 2019 г. Попдончев посочи изтичането на данни от Националната агенция за приходите, продължаващите промени в наредба Н-18, както и нашумялата тема за това кой трябва да поема първите три дни от болничния на служителите.

„Бизнесът у нас очаква улесняване на процедурите за привличане на работна ръка от трети страни и подкрепя идеята за диференцирана ставка върху някои стоки“, отбеляза  зам.-председателят на БСК.

Като интересен факт той изтъкна, че 50% от компаниите подкрепят присъединяването на България в еврозоната, а останалите са против.

„Вероятно това се дължи на евроскептичността, която идва от някои други източни страни, по отношение на запазване на неутралитет на валутата. България обаче не е в тяхната ситуация, тъй като те имат свободен валутен курс, а ние сме в условията на валутен борд“, смята Попдончев.

По думите на експерта очакванията на бизнеса към външната среда през 2020 г. са за забавяне в икономиката. „В същото време фирмите прогнозират повишение на приходите си, инвестиции в нови продукти, над половината от тях планират да инвестират в обучение на кадри, както и предвиждат повече пари за иновации и патенти“, допълни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
А аз така виждам нещата: Някои неща изтекоха окончателно и безвъзвратно, щото за живота пари си трябват. Бизнесът, не се ли бръкне за качествени кадри, ще затвори. Евтиното свЪ. Идва времето сам (същият този бизнес) да инвестира с лихвите за да повиши производителността. И се налага да преразгледа чного задълбомено вярването си че, вифиш ли, Ти ако нещеш, на портала чакат още 10 като теб. Идва време да разбере, че някои кадри са направо уникални и дори свииирки да им прави, да не се гътне сам. Не говоря за направо излишните меринджеи, а за хората с познания и умения за работа а също, способни да се учат (не само от своите, ами и от чуждите грешки). Да се учат сами и егективно и с желание, да предават опита си, да обучават. ТЕЗИ ХОРА , трябва да бъдат сериозно мотивирани а не, както сега, изхвърляни, ако някъде се опънат на болното его на шефа си-парашутист. Защото, ТЕ работа ще намерят. Тежк0на компанията, която ги изгуби. Бизнесът е длъжен да осъзнае, че вече се намира в пазар на продавача на работната сила.Другото е драматично хлопване на кепенците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Ако си достатъчно квалифицирам смятам, че вече в България може да си намериш достатъчно добра работа, с достатъчно добра заплата, екстри и хубави за теб условия, така, че да живееш добре. Друг е въпроса, че някои смятат, че са квалифицирани, а те са много далече от истината. Дали бягат навън или седят тук и се оплакват вече зависи, колко смелост имат или нямат. Дали като избягат са по-добре или още по-зле също е съвсем друг въпрос. Но, като избягат и една част от тях видят, че навън нещата са още по-зле, масово почват да лъжат, че там са си по-добре и там всичко е супер, защото иначе ще изглеждат абсолютни загубеняци. А, всъщност не е така. В това, че си опитал, набрал си опит и си сгрешил няма нищо лошо. Не всичко, даже и много добре обмислено ще доведе до положителен резултат. Това се нарича опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Мисълта ми беше, че пазарът на труда е цикличен.---Разбрах ти мисълта :) но моята беше че Цикала започва и свършва с количествените улеснение, а те не изглежда да свършат скоро! Не мисля че скоро цикъла ще се затвори ако остане това парично предлагане.баси колкото повече ги осмислям тези неща, толкова повече губя мотивация за работа :) ... защото разбирам че е се едно кво правя, се едно е дали се напрягам или не на работа! се едно е дали съм отговорен гражданин или не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
А щом бизнеса толкова се страхува от липсата на квалифицирани кадри да се свърже с образованието. Лесно е да седим и да чакаме Айнщайн да излезе от селото и да дойде да го видим в големия град, ама той милия няма пари ни за автобус, ни за учебници....дай му една стипендия, покрий разходите за образованието и в чужбина дори ако се налага, сключи си един договор за определен период след като завърши и си го изкови като кадър, пък после му дай и ръководен пост - лоялен, честен, благодарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
"Както днес има недостиг, утре може да се появи излишък и то не само у нас" - не разбраха коментаторите,че гледаш към бъдещето - изкуствен интелект, роботизация...това ще направи голяма част от служители особено в сферата на услугите излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Кой ще се изнася и кой няма не е чак толкова важно. Мисълта ми беше, че пазарът на труда е цикличен. В момента безработица практически няма. От тук насетне тя може само да расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
*** как ще се изнесат, ми апартаментите празни ли ще останат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 4 години
събира багажа и се *** в Азия и Африка. Тъй по-доволни ли сте?----да, то е баница ... режеш и ядеш ! Ако бинеса ти е да шиеш *** и чорапи ще се съглася с теб! но високотехнологичен... баш тоя дето носи големите пари почти никой не е изнесал натам и няма да изнесе ако има акъл за 5 стотинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 4 години
няма такава опасност, не и в близките 20 години и при този модел... много работим, много ни ограбват политиците и няма време за деца ... как си мислиш заетоста да удари пода при този модел ? от къде ще дойдат тези хора ?Робите не се размножават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
Sans importance
преди 4 години
Чуждестранния бизнес в България a priori е там, за да плаща ниски заплати. Да им се даде възможност да си вкарват още по-нископлатени работници на няма и ден път с тир от основните им пазари, е не просто престъпно глупаво, но и престъпно нагло. Най-циничното от всичко обаче е, че към тези искания пригласят и българските топ приватизатори, които като дойдат тука гледат като теле пред кланница, та и захлебените парици не могат да си изхарчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още