IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е определен режим за опазване на защитените зони на мрежа Натура 2000

Няма заповеди за обявяване на 211 защитените зони от общо 341 одобрени зони в България от Европейската комисия, констатира одит на Сметната палата

16:15 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управлението на мрежата Натура 2000 за защита на околната среда и местното население все още не е ефективно, установи Сметната палата с одита на изпълнението "Ефективност на управлението на мрежата Натура 2000 с цел защита на околната среда и местното население в зоните от мрежата" за периода 2016 - 2018 г.

При изграждане на мрежата Натура 2000 се наблюдават пропуски в действията на Министерството на околната среда и водите, които са довели до значително забавяне в изпълнението на дейностите, констатира независимата одитна институция.

Според Сметната палата пропуски има в хармонизирането на националното законодателство и непълно транспониране на изисквания от европейска директива  за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и от директива за опазването на дивите птици.

Министърът на околната среда и водите не е издал към 31 юли 2019 г. заповеди за обявяване на 211 защитените зони от общо 341 одобрени зони в България от Европейската комисия.

Поради забавянето на заповедите за обявяване на защитените зони не са определени режими за опазването им, което е причина за започването от Европейската комисия на наказателна процедура.

Създаден е сериозен риск за бъдещ разход на публичен финансов ресурс поради неизпълнение на целите на екологичната политиката на ЕС, предупреждават от Сметната палата.

Според одиторите организацията за управление на мрежата не е ефективна, защото няма работещ механизъм за ефективна комуникация и координация между участващите органи и субекти на национално, регионално и общинско ниво, и неправителствения сектор.

При финансиране на изпълнението на мерките не е осигурена надеждна управленска информация, която да дава възможност за обективна оценка и прозрачно отчитане на публичните разходи и резултата от тях, пише в доклада на институцията, ръководена от Цветан Цветков.

Отговорност за управленските решения по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор през одитирания период носят министрите на околната среда и водите: Ивелина Василева, Ирина Костова и Нено Димов, а от Министерството на земеделието и храните – Десислава Танева, проф. д-р Христо Бозуков, Румен Порожанов.

На министъра на околната среда и водите са дадени девет препоръки, а на министъра на земеделието, храните и горите - две препоръки, като следва да се предприемат мерки за изпълнението им в срок до края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още