IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Майстер: Няма да има икономически растеж при проблем с пандемията

Влошаването на бизнес климата е комбинация от няколко фактора – здравна криза и евентуална липса на редовно правителство, посочи икономистът

23:20 | 15.11.21 г. 2
Николай Майстер: Няма да има икономически растеж при проблем с пандемията

Докато България е на последно място по брой ваксинирани, а промяна в хода на пандемията и разпространението на вируса няма, то не няма как да регистрираме особено голям ръст на икономиката. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets.

“Аз съм скептичен относно прогнозите за растежа на икономиката на България. Вероятно той ще бъде по-нисък от оптималния такъв. Ние от известно време обвързваме състоянието на икономиката с развитието на пандемията. Харесваме повече държави, където епидемията има по-голям шанс да затихне, а това е свързано и с нивата на ваксинация”, посочи той.

Николай Майстер е на мнение, че най-пострадалите от пандемията сектори имат най-голям шанс да се развият след нейния край.

Икономистът смята, че продължителното влошаване на бизнес климата в България е комбинация от няколко фактора.

Според него част от тях включват здравната криза и несигурността какво ще се случи дори в сравнително близкото бъдеще. Липсата на редовно правителство също играе роля, но ефектът от този фактор е доста по-слаб в сравнение с другите.

Николай Майстер коментира и третите за тази година избори.

“Дайте шанс на управляващите, недейте да смятате още от сега, че този парламент ще се провали или ще бъде относително кратък. Да, ситуацията до момента е поносима и шест месеца без редовно правителство нямаха толкова силен ефект. Но ако продължи още дълго то тогава вече няма как да няма влияние”, прогнозира икономистът.

Майстер твърди, че е оптимист, защото вярва, че икономическите и политическите играчи са рационални хора. Според него, е възможно избирателите понякога да подхождат емоционално, а не рационално, то поне в момента политиците са видели, че голяма промяна в изборните нагласи няма.

“Ако политиците не са прагматици, то ще трябва да станат, защото очевидно това са картите и с тях ще трябва да играят. Ново раздаване няма много да промени ситуацията”, очаква икономистът.

Николай Майстер акцентира на факта, че последните десет години много бизнес сектори са станали прекалено зависими от преразпределението на бюджетни средства. Примерите, които даде са: строителния бранш, всички инфраструктурни проекти, както и земеделието.

Неговите препоръки към изпълнителната и законодателната власт са по-предвидими регулации, по-малко сътресения и поне промените да са към по-добро, и то не чрез ескалация и скандали.

Каква промяна иска бизнесът в България? Ще продължи ли да тежи на фирмите липсата на квалифицирани кадри?  Как да се хеджират разходите на електроенергия?  Как инфлацията и други фактори ще влияят в краткосрочен, а и в дългосрочен план на развитието на производството? Как международните инвеститори оценяват България?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
като при теб , уж повече рубли ти превеждат , пък то като стойност в левове едно и също , че даже и намалява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Николай Майстер: Няма да има икономически растеж при проблем с пандемията > Разтежа ви мноооооооооооооооооооооо отдавна е само на хартия. Другото са вувузели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още