Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нов завод за електрически велосипеди отваря 1000 работни места в Пловдив

Инвестицията е съвместна между австрийската Pierer Group и българската "Макском" и е на стойност 60 млн. лева

Нов завод за електрически велосипеди отваря 1000 работни места в Пловдив

Снимка: Министерство на икономиката

България има шанса да се превърне във водещия производител на електрически велосипеди в Европа, коментира служебният министър Кирил Пеков, по време на церемония по подписване на договор за инвестиция в нов завод в Тракия икономическа зона.

Плановете предвиждат изграждането на производствена мощност на площ от 131 декара в зоната, откриваща 1000 работни места. Инвестицията е 60 млн. лева, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката.

Още по темата

"Тази инвестиция е уникална за България. Това е сектор, с който имаме шанс да сме номер 1 в цяла Европа. Ако успеем да направим така, че 15% от компаниите ни да достигнат техните успехи, икономиката на България ще се удвои", коментира Кирил Петков по време на церемонията.

Новият завод е съвместна инициатива на българския производител на велосипеди "Макском" и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group.

България е един от водещите производители на конвенционални велосипеди в ЕС през 2020 година. Основните производствени мощности са ситуирани около Пловдив.

Австрийската Pierer Group е един от водещите производители на двуколесни моторни превозни средства. Компанията съобщи за рекордни приходи от продажби през 2020 година - общо 1,5 млрд. евро  и продадени 326 хил. мотоциклета и електрически велосипеда.

Pierer Group е публична и акциите ù са листнати на водещите европейски фондови пазари.

От своя страна "Макском" има производствен капацитет от 400 хил. конвенционални колела годишно. Около 95% от производството ѝ е за износ.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
zelka007 до: Quandt
преди 1 седмица
ще кандидатстват вероятно за инвестиционен клас А ... едно от необходимите изисквания е да разхождат министри из разни помещения пред фоторепортери ... Бащицата ходеше лично на такива мероприятия ... даже некъде беше по турските заводи за стъкло , шехерезада го беше хванала в традиционните им съвместни клипове , как някакъв от шефовете му даваше хартиена торбичка с разни армагани , предполагам прочитна литература , Бащицата е известен почитател на на книгите ... :)))
2
 
3
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Сериозното е, но за познаващите секторите на икономиката ни това не е новина. Тази индустрия се развиваше с огромни темпове в последните десет години, много преди Петков да се появи. Ключовото е, че тези предприяития може би вече имат агрегирани приходи от продажби за близо 700 млн лева, при над 95% износ. Заслугата за което далеч не е на министерството на икономиката(нито редовно, нито служебното) и на недоразумението Петков.
0
 
3
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
А дано! Това е сериозно.

Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто