Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Патриотите искат още спортни съоръжения в Банско без разширяване на зоната

Допълнението към концесията предизвика дискусия на заседанието на Министерския съвет, а решението беше отложено поне със седмица

Патриотите искат още спортни съоръжения в Банско без разширяване на зоната

Снимка: Banskoski.com

Решението на Министерския съвет да отложи решението си за допълнително споразумение по концесията на ски-зоната в Банско цели да бъдат "изчистени" съмнения около текстовете, става ясно от стенограмата от правителственото заседание, публикувана на сайта на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов настоява първо да бъде приет новия план за развитие на парк "Пирин" и след това - да се върви към допълване на концесията за ски-зоната, на което обаче се притивопоставят от "Обединените патриоти". Той посочва, че при положение, че проектът на допълнителното споразумение не е публикуван и без плана за развитие на парка аргументите на протестиращите имат резон.

Още по темата
Проектът за промяна беше внесен от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Целта е концесионният договор да бъде приведен в съответствие с действащото законодателство, обяснява вицепремиерът Валери Симеонов пред своите колеги. Според него така ще се отстранят всички неясноти и противоречиви тълкувания, а концесионната такса ще се увеличи два пъти.

Той е категоричен, че територията на зоната не се увеличава, но признава, че с анекс се вкарва възможност за строителство на още спортни съоръжения. И за тях обаче ще е валидна процедурата първо да бъде направена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), преди да бъде получено разрешение за строителство.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че всички в Министерския съвет подкрепят идеята за втори лифт в Банско. В същото време зоната е част от парк "Пирин", който е под егидата на ЮНЕСКО и смята, че вероятно ще трябва да бъде уведомена организацията за допълнителното споразумение.

Борисов пък настоява да изслуша мнението и на ресорния министър - на околната среда Нено Димов, който в момента не присъства на заседанието.

Като мотив за отлагането на решението премиерът посочва още и липсата на информация за готвените промени в договора на концесионера и призовава той да бъде публикуван преди следващото заседание, на което темата ще бъде отново дискутирана.

Малко след края на заседането от МОСВ публикуваха и проекта за допълнително споразумение по концесионния договор. Той може да бъде намерен тук

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто