Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Андронов: При влизането в еврозоната няма да загубим от спестяванията в лева

Председателят на банковата асоциация призовава към предпазливост на входа на "чакалнята" на еврозоната

Петър Андронов: При влизането в еврозоната няма да загубим от спестяванията в лева

Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциация на банките в България. Снимка: Bloomberg TV

Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната (ERM II), отдавна са изпълнени. За съжаление, това не са всички изисквания – вече има и нови, които, макар и неформализирани, стоят много сериозно на масата. Те са свързани с други теми, които не са само финансови".

Това каза по БНР Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

"Така че, макар и финансово да изглеждаме в добра кондиция и да сме готови да влезем, политически също – имаме като че ли най-добрата диспозиция за всичките години, откакто сме в ЕС, все пак трябва да сме умерени оптимисти, да сме предпазливи, за да не създаваме излишни високи очаквания", коментира банкерът.

Още по темата

 Андронов е убеден в устойчивостта на българската банкова система. Според него от фалита на КТБ досега са се случили много неща – оценката на качеството на активите на банките, същественото подобряване на кредитните им портфейли и намаляването на дела на лошите кредити (по официална статистика той e паднал под 10%).

"Българската банкова система не е по-стабилна или по-нестабилна от средноевропейската. Тя е в добра кондиция, използва добрите години на растеж, за да подсили своя капитал, подчерта Андронов. – Не мисля, че всички други страни членки на еврозоната, които бяха приети преди нас, непременно имаха по-стабилна и по-солидна банкова система, по-скоро Европейската централна банка и изобщо страните от еврозоната са предпазливи и ще се вглеждат абсолютно във всеки елемент, който формира нашата среда, включително не само финансов и банков, за да избегнат неблагоприятни събития, каквито имаше например в Гърция и в други страни-членки, чиито банкови системи впрочем са доста по нестабилни от нашата".

Банкерът прогнозира, че до края на годината лихвите ще останат на сегашните си нива.

"Бидейки във валутен борд, ние зависим от политиката на Европейската централна банка, а тя ще започне повишение на лихвените равнища, когато се увери, че има инфлация в еврозоната по-висока от 2% и то устойчиво. Тоест, ние наблюдаваме индекс, индикатор, който е даже извън нашата юрискдикция, и от него можем да съдим какви действия предстои да предприеме ЕЦБ. Накратко, най-вероятно, съдейки по досегашните стойности на инфлацията, на растежа в еврозоната, на безработицата, на растежа на заплатите, по-вероятно е до края на годината наистина лихвите да останат на сегашните нива, но с все по-голям и нарастващ потенциал за корекции нагоре през следващата година от ЕЦБ. Такова е консенсусното очакване на всички на международните пазари", заяви Андронов.

По думите му не е регистрирана тенденция на увеличаване на спестяванията в евро. Той смята, че българите правят това в периоди на нестабилност.

Председателят на банкерската асоциация посочи още, че при влизането на страната ни в еврозоната българите няма да загубят от спестяванията в лева, защото ще се запази сегашният фиксиран валутен курс и те ще се трансформират по него.

Петър Андронов обаче предупреди, че не трябва да се подценява пазарът при въвеждането на еврото.

Запитан ще тръгнат ли цените на стоките нагоре и ще скочи ли инфлацията, той отбеляза, че всичко се контролира и подготвя.

„Има мерки, с които се осигурява наблюдение върху цените. А и нека не подценяваме пазара! Изобщо не трябва да подценяваме пазара. Който си позволи да използва това, за да закръгли и мъничко да добави към цената си, скоро ще бъде изхвърлен от пазара. Нека да имаме малко доверие и на натрупания опит и на знанието, което е събрано. То не показва никакъв сериозен инфлационен потенциал", категоричен е Андронов.

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
6
 
1
 
23
преди 2 години
Прощавайте, мултиизмерни космически процеси за смяна на парадигмата, от които в момента мн малко хора разбират.
7
 
0
 
22
преди 2 години
Децата ви предстои да бъдат разнасяни от природни стихии като парцали, независимо в коя точка на Земята се намират.
6
 
3
 
21
преди 2 години
Вие все още не осъзнавате какво причинихте на децата си.
6
 
3
 
20
преди 2 години
Ест. българските кретено-масони и политическа класа създадоха идеални условия за развитие за последните 30 години. *** няма как да не просперира.
6
 
4
 
19
преди 2 години
Специално България ще принадлежи на младите в ромските махали, всички те са висококвалифицирани кадри и имат грандиозни идеи за бъдещето, но и най-вече мотивация да постигнат целите си.

Още от Икономика и политика
Работата на туроператорите е спаднала 16 пъти спрямо миналата година