IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Киров: Може да има неприятни изненади при сгъстените срокове за изборите

Парламентът вероятно ще бъде разпуснат след ден, прогнозира бившият конституционен съдия

10:41 | 05.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

45-то Народно събрание най-вероятно ще бъде разпуснато на 7 май, прогнозира бившият конституционен съдия Пламен Киров пред БНТ. Според него при това положение предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 11 юли.

Киров предупреди за неприятни изненади при сгъстените срокове, предвидени в променения Изборен кодекс. По-късно днес (5 май) при Румен Радев ще започват консултации за съставянето на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), след като народните избраници промениха Избирателния кодекс.

"Битува мнението, че президентът действа в условията на обвързана компетентност, което не е съвсем така", обясни Пламен Киров и допълни, че Румен Радев може да върне предложена от парламентарна партия кандидатура и да поиска "по-подходяща" от същия политически субект. Президентът обаче не е обвързан с кандидатите, а предложенията се правят пропорционално на представянето на партиите в парламента, обясни още конституционалистът.

Прави впечатление от изтеклите в медийното пространство предложения на БСП липсата на юристи, каза Пламен Киров. След извънредно заседание на Изпълнителното бюро на партията преди ден за членове на избирателната комисия бяха предложени Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

"Ако се вкарат много нови лица може да се очакват изненади - недобри, разбира се, предвид на това, че сроковете в самия Изборен кодекс са много сгъстени", каза още Киров и припомни, че 57 дни преди изборите трябва да започнат консултации с областните управители за състава на регионалните изборни комисии, а 56 дни преди изборите трябва да бъдат определени границите и центровете на избирателните райони.

"Това е възможно, ако новата ЦИК влезе с "летящ старт", но не знам какви личности ще бъдат в този нов състав", каза Киров. Според него и намаляването на състава от 20 на 15 души също може да е проблем на фона на съкратените срокове до предстоящия вот.

Преди това коментарите за новата ЦИК обаче се очаква и третата партия БСП да получи и да върне веднага проучвателния мандат за съставяне на правителство. При това положение президентът ще назначи служебен кабинет, който да организира предсрочния вот. Със същия указ се преустановява работата на Народното събрание.

Според Киров служебното правителство няма хоризонт за работа до края на годината, макар че при повтаряне на невъзможността за съставяне на нормален кабинет и след следващия вот, служебното правителство в същия състав може да продължи да управлява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още