Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Постъпленията от е-винетки през 2019 г. са с 35 млн. лв. повече от 2018 г.

Цените на е-винетките за 2020 г. не се променят, но след въвеждането на тол системата пътните превозни средства над 3,5 т ще плащат на база на изминато разстояние

Постъпленията от е-винетки през 2019 г. са с 35 млн. лв. повече от 2018 г.

Снимка: АПИ

Електронните винетки, купени от български и чуждестранни собственици на леки или тежкотоварни превозни средства през 2019 г., са на стойност над 392 млн. лв. Това е с около 35 млн. лв. повече от постъпленията от винетни стикери през 2018 г. Към приходите от такси за ползване на платената пътна мрежа трябва да се прибавят и над 7 млн. лв. от санкции - компенсаторни такси и глоби, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Още по темата

Общо 8,233 млн. броя е-винетки са купени през миналата година, от които близо 6 милиона броя са за леки автомобили. Още над 200 хиляди собственици на пътни превозни средства имат е-винетки, отпуснати от Агенцията за социално подпомагане.

Приходите от леки автомобили за ползване на пътната мрежа са близо 270 млн. лв., а от тежките автомобили – около 122 млн. лв.

Камионите и автобусите са предпочитали дневни е-винетки, особено тези с чуждестранна регистрация, за които България е само част от маршрута им. Шофьорите на леки автомобили са предпочитали седмични е-винетки, следвани от годишни и от месечни.

Уикенд винетката, която за първи път беше въведена през 2019 г., е избрана от малко над 600 хил. души. Близо половината от тях са шофьори на превозни средства с чуждестранна регистрация, като от тях най-много са от Румъния и от Германия, следвани от Гърция.

Българските собственици или ползватели на пътни превозни средства са купили над 5 милиона броя е-винетки от всички над 8 милиона броя, като за леки автомобили са били повече от 4 милиона броя. Те са били на стойност близо 234 млн. лв. от всичките над 317 млн. лв. платени за е-винетки от български ползватели.

В АПИ пресмятат, че февруари е месецът, в който са купени най-много е-винетки от български шофьори – над 700 хиляди броя. Общо през първите два месеца на годината над 1,434 милиона броя превозни средства с българска регистрация са получили правото да ползват платената пътна мрежа срещу 117 млн. лв.

През миналата година за леки и тежки автомобили с чуждестранна регистрация са купени близо 3 милиона е-винетки на стойност 79 млн. лв. Най-голям е бил интересът през летните месеци – юли и август.

Броят на е-винетките, получени от пътни превозни средства с чужда регистрация през юли, е повече от тези, купени за пътни превозни средства с българска регистрация. Общо близо 1 млн. е-винетки са продадени на чужденци за двата месеца, на стойност повече от 21 млн. лв. 

От всички пътни превозни средства с чуждестранна регистрация най-много е-винетки са купили тези от Турция, Румъния, Гърция и Германия.

Българските камиони и автобуси са взели над 1,2 млн. броя е-винетки за цялата 2019 г. на стойност над 83 млн. лв., тези от Турция – над половин милион е-винетки за близо 17 млн. лв.

Румънските превозни средства са най-многобройните от всички с чуждестранна регистрация, платили за ползване на пътната мрежа, но сред тях преобладават леките автомобили – близо 600 хиляди броя е-винетки на стойност над 10 млн. лв.

Цените на е-винетките за 2020 г. остават същите като през 2019 г. След въвеждането на тол системата пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще преминат от винетна такса на тол такса т.е. ще плащат за ползване на пътната мрежа на база на изминато разстояние.  

От АПИ напомнят на потребителите да бъдат внимателни при въвеждането на данните на автомобила и периода на валидност на новата е-винетка, защото електронната система не позволява корекции в случай на грешки.

На сайта www.bgtoll.bg в секцията “Въпроси и отговори“ има подробни указания за плащането на пътната такса.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване