IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребители настояват за нов закон, който да регулира колекторските фирми

Според Комитета за защита на потребителите изкупените дългове на домакинствата за 2018 г. ще достигнат 3 млн. лв.

23:43 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комитетът за защита на потребителите отправи официално искане към Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание, да инициира, съвместно със всички засегнати страни, създаването на работещ закон, регулиращ дейностите по събиране на дългове.  Това съобщиха от организацията, като изпратиха до медиите и писмото до парламента.

Според тях текстовете на норматива трябва да защитават както кредитори, така и длъжници. „Тревожните данни на Евростат за просрочените плащания показват, че почти всеки трети българин е имал непогасени сметки и задължения през миналата година, а средният дълг на човек у нас се е увеличил двойно - над 900 лева. За сравнение, през 2015 г. сумата е била около 450 лв. Според официалните данни на Асоциация на колекторските агенции в България  почти всеки трети българин е даден на събирачи на дългове. Тенденцията вече е просрочия от 2-3 месеца да се дават на тези фирми. Само преди две години се изчакваше да минат поне 6 месеца. Секторът на колекторските фирми с всяка година увеличава устойчиво пазарния си дял“, коментират от Комитета за защита на потребителите. 

Те очакват българският парламент да предприеме своевременни, адекватни и работещи законови решения. Проблемът е изключително наболял, предвид все по-лесния достъп до кредити и липсата на добра финансова култура в обществото, коментират още от организацията. Разчетите на Комитета за защита на потребителите показват, че са налице условия, изкупените дългове на домакинствата за 2018 г. да достигнат вземания за 3 млн. лв.

В искането си председателят на комитета Пейо Майорски напомня, че България е една от малкото държави в Европейския съюз и Европа като цяло, която все още няма закон, регулиращ дейността на колекторските компании.

В писмото, отправено към парламента, се отбелязва, че Комитетът за защита на потребителите се е обърнал към Омбудсмана и Комисията за защита на потребителите да бъдат положени усилия в рамките на техните правомощия този проблем, който касае стотици хиляди българи да бъде решен.
 
В писмото до депутатите се представя и писмо от еврокомисаря Вера Йоурова, отговаряща за правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете, в което тя заявява, че Европейската комисия готви проектодиректива, която ще въведе правни гаранции и правила за прозрачност с цел защита на интересите и правата на потребителите. Европейската комисия е приела пакет мерки, чиято цел е намаляването на необслужваните дългове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още