IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването

В момента има девет комисии, които извършват контрол без ефективност

14:24 | 19.04.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Протест на хора с увреждания от миналата седмица. </em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест на хора с увреждания от миналата седмица. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Предлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи заместник-социалният министър д-р Султанка Петрова след среща в Министерския съвет с национално представителните организации на хората с увреждания. На срещата са присъствали вицепремиерът Красимир Каракачанов и управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Единният контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, също и върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях, допълни Петрова. По думите й отделно, при сигнал, комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи съответните проверки на място. В НОИ имат териториални дирекции и те могат по места да извършват чрез експерти контролни дейности, уточни заместник-министърът.

Предложението за промяна ще бъде допълнително обсъдено с организациите на хора с увреждания и след това ще бъде внесено в НС, предава БТА.

В момента има девет комисии, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, социалното министерство, НОИ, НЗОК, регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки. Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол, отбеляза Петрова.

Национално представителните организации на хората с увреждания отдавна предлагат да бъде създадена подобна единна комисия за контрол.

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаване на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност. Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.

Представителите на правителството и хората с увреждания са се обединили около тезата, че трябва да се модернизира цялата система, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му хвърчащите удостоверения на ТЕЛК, които се издават на лист хартия, трябва да се въведат в електронно досие, в електронна здравна карта и електронна социална карта. Трябва да се направи регистър на хората с увреждания, както и на децата с увреждания, за да може системата да бъде проверявана във всеки един момент, допълни Каракачанов. Според него основният проблем, поставен на днешната среща по искане на организации на хората с увреждания, е, че системата не работи и по това няма различия. 

Усилията на правителството ще бъдат насочени в две посоки - по изработване на справедлива система, при която хората с увреждания ще бъдат подпомагани, и, от друга страна, завишаване на контрола чрез по-сериозни санкции към длъжностните лица, които издават неправомерни документи с невярно съдържание. 

Поех като ангажимент всички законодателни промени да бъдат съгласувани с хората с увреждания, каза още вицепремиерът и допълни, че това е и позицията на премиера Борисов.

Каракачанов отбеляза, че към момента никой не може да каже какъв процент са неправомерно получаващите инвалидни пенсии от общо около 517 хиляди български граждани с такива. Той допълни, че има абсолютно здрави хора, които получават средства от социалните фондове по корупционни схеми незаслужено. По думите му парите са необходими за действително нуждаещите се, на които им трябват повече средства за здравна грижа и включване в обществото.

Заместник - председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова каза, че дебатът и битката продължават. Обединени сме от общо становище, че срещу злоупотребите трябва да има противопоставяне, контрол и бъдещи наказания, каза Стоименова. Тя отново напомни, че хората с увреждания очакват концепцията за експертиза на работоспособността да бъде изтеглена, като организациите заявяват готовност и експертност да бъде преработена в посока на комплексна оценка на индивидуалните нужди на хората с увреждания. Предстои да излезе всеки момент официалният превод на Международната класификация на уврежданията.

Хората с увреждания настояват бъдещата концепция, която ще се разработи с експертното им мнение, да бъде национална програма за кардинална реформа в посока лицето с увреждане още от раждането до последния си дъх да получи такава подкрепа и такова социално включване, че то да бъде активно през целия си живот, допълни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още