IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритет на правителството е удвояване на заплатите на учителите до 2021 г.

Още в настоящия бюджет са предвидени увеличения, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

21:40 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За нас най-важното е да осигурим двойно заплащане на учителите до 2021 г., каза на пресконференция в Монтана министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

То е заложено в бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 година.

По думите му това е жест към сегашните учители и сигнал към бъдещите. Искаме да ги възнаградим за избора им на учителската професия. Това няма да е лесно - учителите у нас са 90 000 души - най-голямата професионална група, и разходите за заплати възлизат на 1,6 млрд. лв., посочи министърът.

Още в настоящия бюджет са предвидени увеличения, но дали ще са с три месеца по-рано или по-късно, това не е от голямо значение, добави той.

Преди няколко дни министърът посочи, че средната брутна заплата за педагогическия персонал сега е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж.

В Монтана министър Вълчев посети финансово-стопанската гимназия, която няма проблеми с приема на ученици. По-късно той се срещна с директори на училища от областта и с кметове на общини. Обсъдени бяха широк кръг въпроси - от обхвата на всяко дете на 5- и 6-годишна възраст в училище, планирани промени в учебните програми, разширяване на професионалното образование, до ролята на работодателите в осигуряване на нужните им кадри.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още