IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на активи на БДЖ бе преустановена

по-рано днес бе постигната договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по Втори облигационен заем на дружеството

19:15 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбата на активи на БДЖ бе спряна, след като по-рано днес бе постигната договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по Втори облигационен заем на дружеството.

Това съобщиха от държавните железници. Според дружеството спирането на продажбата на активи е постигнато благодарение на проведените интензивни преговори през последните няколко седмици между екипите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, „Холдинг БДЖ” ЕАД и представители на облигационерите.

Изплащането на оставащите задължения към финансовите институции ще се осъществи чрез предоставяне на възмездна финансова помощ от държавата, след като през юни 2017 г. Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лева.

В началото на миналия месец стана ясно, че кредитори по втория облигационен заем на БДЖ са поискали две вноски от по 20 млн. лева до края на юни от „БДЖ - Пътнически превози”, за да прекратят принудителните вземания. Това обяви Филип Алексиев, финансов директор на „Холдинг БДЖ“, цитиран от БТА.

Тогава той уточни, че възбраната върху сградата на холдинга е наложена още на 20 март 2014 г. заради необслужване на заема. По думите на Алексиев това обаче не е извиване на ръце, а инструмент, от който би се възползвала всяка кредитна институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още