Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата нарече дейността на „Медицински одит“ скандална

В агенцията само е отчитана дейност и виновните лекари са се разминавали без наказания. Има злоупотреба с власт, твърди държавното обвинение

Прокуратурата нарече дейността на „Медицински одит“ скандална

Снимка: Bulgaria ON AIR

Цялата  Изпълнителна агенция „Медицински одит” е скандална. Създадени са правила, които противоречат на закона. Вместо контролният орган да наказва, той влиза в ролята на актосъставител и взима решението дали да се започне административнонаказателно производство. Това коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че вчера Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува наказателно производство за престъпления по служба в „медицинския ДАНС“. В хода на проверката е установено, че служители в агенция "Медицински одит" са превишили правата си с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение, да не им бъдат налагани административни наказания и да не им бъдат налагани глоби. Установени са и случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които изпълнителната агенция е извършвала проверки, но не е била сезирана прокуратурата.

Нарушенията са извършени в много болници, голяма част от тях са в София. Прокуратурата ще събере конкретните мотиви за всеки един от случаите. Фактите сочат за умишлени действия. От прокуратурата не смятат, че се касае за некомпетентност, а за умишлено прикриване на случаи. 

Още по темата

"Ако има доказателства за получаване на облаги, ще има обвинения и за подкуп. Не е необходимо да се касае за финансови облаги, за да се докаже престъплението", каза още Румяна Арнаудова за Bulgaria ON AIR.

Пред bTV тя уточни, че абсолютно порочната вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция „Медицински одит” е довела до прикриването на лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г.

„Не бих използвала думата „Чадър”, но е факт прикриването на случаи от органите на разследване”, посочи тя. Говорителят на държавното обвинение допълни, че даже и да се състави наказателно постановление, заради порочната процедура при жалба то пада в съда на процесуално основание. „На практика е имитирана дейност, а не е осъществявана такава, за каквато е създадена тази агенция по препоръка на ЕК”, отбеляза Арнаудова.

Според нея става дума за „класическо престъпление по служба с корупционен елемент” с цел виновните лекари и управители на лечебни заведения да останат ненаказани.

Касае се категорично за злоупотреба с власт, каза Арнаудова и пред Нова телевизия. Тя посочи, че са събрани доказателства за „комуникация” на определени медици със служители, извършвали проверки по сигнали за лекарски грешки. „На въпросните служители са били давани наставления за това как да извършат дадена проверка. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи. Ние вече разполагаме с въпросните документи”, говорителят на държавното обвинение.

Тя се е запознала с общо 608 преписки, създадени по сигнали на граждани. Сред тях са и тези за смърт на 11 пациенти. „Липсват обаче около 40 преписки, които ще бъдат изискани”, каза Арнаудова.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
За първи път съм съгласен с прокуратурата. Айде сега - да видим какво ще направят по въпроса?

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия