IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите се страхуват, че някой ще напусне и трудно ще намерят заместник

Кои са най-търсените кадри в България, коментира Надя Василева, управляващ директор в Manpower България

16:29 | 15.06.18 г. 7
Работодателите се страхуват, че някой ще напусне и трудно ще намерят заместник

Обзорен доклад на Manpower България за заетостта през третото тримесечие на 2018 г. показва, че по-голям брой работодатели ще търсят служители, отколкото ще уволняват.

„Работодателите не са много обнадеждени, че ще има множество нови назначения, но все пак броят им ще е по-голям от този на уволненията. Голяма част от работодателите – 82%, предпочитат да задържат състоянието, в което се намират и не планират нито нови назначения, нито уволнения“, коментира Надя Василева, управляващ директор в Manpower България, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея работодателите се страхуват, че някой ще напусне и че трудно ще му намерят заместник.

Василева отчете, че при ръста на икономиката в България все повече работодатели искат да назначат повече служители.

Управляващият директор в Manpower България съобщи, че има голямо количество отворени работни места за инженери, търговски представители и оператори производство. Търсени са и служителите, владеещи два и повече чужди езика заради добрите темпове на развитие на аутсорсинг сектора.

По думите ѝ не са малко работодателите, които търсят служители и извън страната, за производствения сектор, както и хотелиерството, особено в пиков сезон.

Проучването на Manpower България за заетостта се прави на всяко тримесечие от 2013 г. насам. То е направено между 620 български работодатели в различни сектори в най-големите градове в страната. Целта е да провери намеренията на работодателите за наемане на нови служители и предстоящи евентуални уволнения, поясни Василева.

Ще помогнат ли служителите, които идват от чужбина, за повишаване на капацитета на квалифицираните кадри? Има ли необходимост от подобрение на процеса по подбор и наемане на кадри?

Вижте повече във видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 5 години
julian12, XXI век сме, 99%(да не кажа 100%) от хората знаят къде отиват.Някои отиват на гурбет с ясната идея да се върнат някой ден.Други отиват, за да останат там(познавам и върнали се от тях).За протокола: посочените от теб разходи са валидни и за БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
"Не бъркай туризма с емиграцията". Нали го знаеш тоя виц? Едно е да живеят 5 човека в един апартамент и да работят на 2 работи. Друго е когато емигрираш и започнеш сам да си плащаш здравни застраховки, наем, комунални услуги, кола + застраховка ... Във втория случай трябва да си на добре платена работа иначе ще им е доста трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Глупости!Ако наистина се страхуват ще се опитат да го задържат чрез различни привилегии и бонуси.Повечето от работодателите все още са плод на онези времена, когато една партия се опита да произведе максимален брой бизнесмени като им раздаваше куфарчета с пари. Те нямат никакво нормално отношение към работниците или по принцип към хората. Защо продължават да си мислят че работниците или държавата са им задължени с каквото и да било. Време е и тези работодатели да се опитат сами да си изкарват заплатата, която искат да получават. Прекалено много вече станаха работодателите в България, които имат по-ниско интелектуално ниво и образование от повечето си служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Същите тези млади, ходейки първо на студентски бригади в чужбина нямат никакви проблеми! НИКАКВИ! И се завръщат на есен с по 5-10К чиста пара!След дипломиране се завъртат, завъртат в БГ и АКО не намерят реализация, пак драсват в чужбина.Това е положението. За повече се обръщайте към Валерката Симеонов, отговорен за демографията и икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Така е. Нивото е силно занижено. Сега като чета постовете на малк по-младите от нас се вижда разликата. Силно ограничени познания и неграмотност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
И НАЙ-ВАЖНОТО, ДУМАТА ДИСЦИПЛИНА Е "ТЕРА ИНКОГНИТА". НЕМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ, НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
НЕ ДА СЕ СТРАХУВАТ! ДА ТРЕПЕРЯТ!ЩО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПОКОЛЕНИЕ ИДВА. МАЛОБРОЙНО, КАПРИЗНО ДО НАГЛОСТ, НЕОБРАЗОВАНО И МЪРЗЕЛИВО! ТОВА КАТО ЦЯЛО, БЕЗ МАЛКОТО ИЗКЛЮЧЕНИЯ.И НАЙ-ВЕЧЕ: С ОГРОМНИ ПРЕТЕНЦИИ И СВРЪХ ЧУВСТВИТЕЛНО ОТНОСНО СЕБЕ СИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още