IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редица общински проекти ще се финансират с продажбата на Общинска банка

Най-сериозен дял от средствата се предлагат за екология и зелена система и за образование

20:17 | 12.04.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи пред Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд доклад за финансиране на общински проекти със средствата, получени от приватизацията на Общинска банка АД, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След решението на Столичния общински съвет беше подписан договор за продажбата на "Общинска банка" на стойност 46 млн. лева.

Предложението за разпределение на средствата е направено на база приоритети и цели дългосрочни инвестиции в развитието на София, е посочила Фандъкова. 

Най-сериозен дял от средствата в размер на 26 на сто, или 12 млн. лева, се предлагат за основния приоритет екология и зелена система. Предвижда се освен в зелената система на града, средства да бъдат насочени към поддръжка и изграждане на нови детски площадки във всички райони на София.

На второ място сред приоритетите с дял от 21,7 на сто - 10 млн. лева, са инвестициите в образование. Те са насочени в ремонт и изграждане на детски градини и училища и за финансиране на проекти за изцяло нови сгради за училища в райони, където липсват в момента.

За третия приоритет - транспорт и транспортна инфраструктура, се предлагат 20 на сто от средствата – 9,2 млн. лева. Целта ни е да насочим повече средства в изграждане и реконструкция на улици в кварталите, е отбелязала Фандъкова.

В сферата на общинското здравеопазване се предлага да бъдат инвестирани 12,2 на сто – 5,6 млн. лева, за култура – 5,4 млн. лева, като един от проектите, за които се предвиждат инвестиции е превръщането на бившата топлоцентрала в център за съвременна култура.

Друг важен проект е за площадното пространство около храма "Света Неделя", където главният архитект на София ще обяви конкурса за проектиране.

За социалните дейности са предвидени 1,8 млн. лева. Около 800 хил. лева са заложени за проектите за нови квартални спортни зали, които ще бъдат изградени в дворове на шест училища.

800 хил. лева са предвидени и за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление. 

Представителите на Съвета са подкрепили доклада и са приветствали направените инвестиционни приоритети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
Баси още имало какво да се приватизира. Най - лошото е че нищо от изброените неща които мислят няма да правят с парите няма да генерира доходи :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още