Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рекордно ниска безработица отчете Агенцията по заетостта

През май е достигнато най-ниското равнище на регистрирани хора без работа от декември 2008 г. насам

Рекордно ниска безработица отчете Агенцията по заетостта

Снимка: Pixabay

Тенденцията за намаляване на безработицата продължава и през май, като в края на месеца достига  6,1%, отчитайки намаление от 0,3 процентни пункта спрямо април 2018 г. Намалението на годишна база е 1 процентен пункт. Това показват данни на Агенцията по заетостта, публикувани днес, които потвърждават и изводите на Евростат от преди няколко седмици.

Според информацията на ведомството през май месец е достигнато най-ниското равнище на регистрирана безработица от декември 2008 г. насам.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 200 458, като числеността им се свива с 5% спрямо предходния месец и с 14,3% спрямо година по-рано. Новорегистрираните безработни през май са 19 963. От тях 1 258 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 28 272 лица.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през май 443 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Още по темата

Общо 21 740 лица са постъпили на работа през месеца, като 91,3% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните през месеца в субсидирана заетост са включени 1 889 лица: 708 – по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“, 397 – по други програми и 784 – по мерки.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 21 301, като 87,3% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25,1%), хотелиерството и ресторантьорството (17,7%), търговията (13,6%), операциите с недвижими имоти (13,2%), селското, горското и рибното стопанство (5,2%) и др. 

Най-търсените групи професии през май са били: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост; работници в селското, горското и рибното стопанство; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; помощници при приготвяне на храни; чистачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
8
 
1
преди 1 година
Регистрираните безработни? А другите?

Вие така, като се правите че не виждате хъхрещият хелекторат на ГРОБ, дето отказва да работи, защото живее от кражби и помощи, може да докарате безработицата и до два процента !!!

Стига с тия лъжливи стъкмистики !!!

Още от Икономика и политика
Предприемачите очакват ръст на бизнеса в следващите три месеца