Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев: Свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации

Нехайното отношение към армията подкопава държавността, категоричен е президентът

Румен Радев: Свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации

Снимка: БТА

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века. И когато силата на противника е сломявала нашия малоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство. Това каза в словото си президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Храбростта не се проявява само на бойното поле - днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек, храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да въставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола, каза още Радев по време на военния парад в София.

Още по темата

„Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората, още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на стария континент в свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми закономерно се възвръщат, а това означава нови рискове, сблъсъци и конфликти“, посочи президентът.

По думите му в този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието, а България е стожер на мира в „нашия обременен с история регион“. На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци, но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността, категоричен е Радев. 

Според него в миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. „Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, призвани да бранят България“, каза още Радев.

Малко по-рано военният министър Красимир Каракачанов също коментира състоянието на българската армия. „Българските политици извършиха, бих казал, и престъпление към българската армия, смятайки, че някой друг ще ни пази, а от Европейския съюз ще ни хранят. 28 години българските политици смятаха, че армията е една институция, която трябва да имаме за паради или да я показваме пред партньорите ни от НАТО. Истината е, че в последните няколко години нещата се променят – с опита за двата проекта в миналото Народно събрание, сега с двата проекта, които сме внесли за модернизация. В последните осем или девет години за пръв път се отделиха над 100 млн. за увеличение на заплатите на военнослужещите. През 2019 г. отново ще увеличим заплатите им. Мисля, че политиците промениха в последните една-две години отношението си към армията, но имат своите задължения заради предишните 25 години, в които бяха изоставили армията“, каза Каракачанов пред bTV.

Министърът се надява проектите за модернизацията на армията да тръгнат, в началото на юни най-късно да бъдат гласувани в НС и до края на годината да бъде пописан поне един от договорите.

Лесно е да бъдеш военнослужещ в богата държава, героизмът на нашите военнослужещи е, че служат в една армия, която хронично е лишавана от средства, внимание и уважение, посочи той.

Вижте снимки от парада в галерията. 
 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Бандата няма нужда не от силна армия, а от никаква армия. Защото силната армия може да прати бандюгите за дълго в панделата, където отдавна им е мястото. И точно това наблюдаваме в последните 10 години.
1
 
3
 
1
преди 9 месеца
Чудеса на демокрацията:

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2018/03/12003217_856519771104551_267524831622241613_n.jpg

Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?