IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 2,1 млн. лв. евросредства обезопасяват второкласни и третокласни пътища

Проектът обхваща 120 км, а съоръженията за пътна безопасност ще бъдат поставени в критични точки

13:22 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Пилотна интелигентна система за пътна безопасност по 11 участъка от републиканската пътна мрежа ще бъде изградена за близо 2,1 млн. лв., осигурени от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщава пресцентърът на ведомството.

Договорът беше подписан от зам.-министъра и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова. Агенцията ще изпълнява проекта в партньорство с Агенция „Пътна инфраструктура“.

Той обхваща близо 120 км второкласни и третокласни пътища, по които ще бъдат разположени модерни системи за подобряване на безопасността на движение. Предвижда се доставка и монтаж на 23 електронни табели с променящо се съдържание, които ще предават актуална информация за времето и трафика в реално време. Те ще бъдат оборудвани със сензор за външна температура и за видимостта. Освен това ще отчитат броя преминали автомобили и ще имат камери за видеонаблюдение.

Проектът предвижда още да се изградят 2200 кв. м напречна оптична маркировка, 5670 кв. м напречна шумна маркировка, над 12 000 кв. м надлъжна шумна маркировка. Ще бъдат монтирани около 8200 светлоотразителни пътни кабари и почти 2000 направляващи светлоотразителни елемента.

Системата ще обхваща два участъка с обща дължина 43 км от второкласния път II-81 Костинброд - Бучин проход - Берковица, шест трасета с над 55 км обща дължина от второкласния път II-29 Варна - Генерал Тошево - Кардам, 11 км от направлението Пампорово - Стойките, 6 км от път III-181 СОП - с. Ковачевци и над 3 км от път II-18 Софийски околовръстен път - Южна дъга.

Съоръженията ще бъдат разположени в критични точки, определени на база на допълнителни анализи за приоритизиране на обектите въз основа на данни за пътнотранспортни произшествия, транспортно натоварване, специфични климатични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още