Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сербезова прекрати процедурата по закупуване на бързи тестове за учениците

Документите по процедурата ще бъдат предоставени на КПКОНПИ

Сербезова прекрати процедурата по закупуване на бързи тестове за учениците

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. Това съобщават от здравното министерство.

Припомняме, че поканата за осигуряване на около 12,5 милиона щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“ проверка по искане на министър Сербезова. 

В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Още по темата

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти. 

Преди дни стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е установила данни за корупция при поръчката за купуването на тестовете за коронавирус за учениците. Комисията за противодействие на корупцията установи редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове за учениците и реши да изпрати материалите от проверката си в Прокуратурата.

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров, който направи поръчката за тестовете, заяви, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия. "Истинската причина да се прави опит да се урони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина", каза Кацаров миналата седмица.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Искрен Иванов: Изгонването на руските дипломати ще има вътрешнополитически ефект