IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шаламанов: Въпрос на визия е България да действа уверено като партньор на НАТО

Най-доброто за страната ни е по-сериозно разполагане на многонационални сили, смята бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов

22:57 | 23.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Въпрос на визия и на единство в политическото лидерство е България да действа уверено като партньор на НАТО, както го правят нашите съседи. Най-оптимистичната промяна, която очаквам от българския парламент, дали този, или следващия, който се избере, е да е ясно, както бе през 1997 г., че приоритет номер едно на България е цивилизационният евроатлантически избор и гарантирането му чрез ефективно членство в НАТО. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Единадесет бивши министри, сред които и Шаламанов, подписаха призив за решителна и недвусмислена политика на България в Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

По думите на госта идеята е да се покаже, че "има неща, които са по-важни от партийните пристрастия. Подписан е от хора, които са били министри със СДС, с НДСВ, с ГЕРБ, с БЗНС, с Реформаторския блок".

Призивът е направен на фона на предстояща на 28-29 юни среща в Мадрид, която според Шаламанов е на "най-високо ниво" - "на ниво държавни и правителствени ръководители, подкрепени от своите министри на отбраната и министри на външните работи, и посланиците на страните в НАТО. Това е пълният формат на Северноатлантическия съвет, допълнен с участието на украинския президент Володимир Зеленски, както и с премиерите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея”.

Събеседникът обясни, че предстои да се вземат "сериозни решения" на срещата, като след нея украинските сили ще получат вече отдавна исканото модерно въоръжение с необходимата подготовка "и това намалява рязко шансовете на Русия да напредва".

На второ място, предстои да бъде обсъдена темата за споделяне на отговорността за възстановяване на Украйна със страни като Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея.

Третото важно решение е свързано с разширяването на предното разполагне на сили на НАТО в Източна Европа.

"Има сериозни решения, които ще се вземат в Мадрид и те са от ключова важност за България. Най-важното, измеримо като следствие от тези събития, е приемане на програма за превъоръжаване на българската армия, оснобождаване на старото съветско въоръжение, замяната му с оперативно съвместимо при поносими цени при възможност за участие в многонационални сили и прекъсване на връзките с Русия, заедно с затвърждаването на нашето сътрудничество с НАТО", обясни Шаламанов.

"Най-доброто за България в рамките на колективната отбрана е по-сериозно разполагане на многонационални сили. Ние трябва да искаме разполагане както на самолети, така и на сухопътни сили, така и, след разрешаване на текущите проблеми в Черно море, разширяване или поне запазване на нивото на присъствие на групата на НАТО в Черно море", смята бившият министър на отбраната.

България има поети цели за способностите на своята армия и те включват тежка механизирана бригада, изясни гостът. "Това трябва да бъде осъществено, заедно с развитие на цялата система от многонационални сили. Ясно е, че има остра необходимост от противокорабно въоръжение на нашия морски бряг, за да се защитим, заедно с изграждането на тези два патрулни кораба", каза още Шаламанов, според когото трябва "радикална промяна" и в противовъздушната отбрана.

Вижте целия коментар в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Айде догодина нови 8 Ф16 , и след 2 години още 8 ... и повечко ракети за тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
...приоритет номер едно на България е цивилизационният евроатлантически избор === Аха, вместо военен гей-парад. Браво, бе шапка! И повече чужди войски у нас, като не искаме да храним своя армия. Полицията ни е три пъти по-многобройна от армията. Аман от слуги на чужди интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още